Други
  2024
  май (8)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Заповядайте на благотворителен търг на абстрактна картина в помощ на дивата природа тази неделя
05.02.2024

 

На 11 февруари, неделя, в 16:00 часа в Пловдивски културен институт на ул. „Иван Перперлиев“ № 5 ще се проведе благотворителен търг на картината „Плетеницата на живота“ с автор нашумялата абстрактна художничка Диана Димова – TRAXI. Инициативата се осъществява от авторката с подкрепата на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив)  и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Със събраните средства ще бъдат подпомогнати дейности на БДЗП, свързани със защитата на пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) – приоритетен за опазване и застрашен от изчезване защитен на територията на цялата страна вид, вписан в категорията „уязвим“ на Червената книга на Република България. Птицата се приема като индикатор за състоянието на старите гори, но е слабопроучена. Събраните от продажбата на картината средства ще бъдат използвани от неправителствената организация за изработване и поставяне на  къщички за гнездене, които ще бъдат разположени в района на Белочерковския рид в Западни Родопи. Това ще позволи по-задълбоченото изучаване на биологията и екологията на вида. Симпатичните пернати са активни предимно през нощта и затова - рядко наблюдавани. Совите предизвикват интерес у хората заради потайния си начин на живот и подобни дейности имат за цел както да разкрият повече за техния живот, така и да дадат насоки за тяхното опазване.

Благотворителният търг е финалната част от артпроекта „Повратна точка“. В рамките на месец артистката представи колоритната си изложба на авторски платна, пресъздаващи красотата и динамиката на природата и нашата връзка с нея, създаде пред публика картина, проведе редица срещи-дискусии със свои почитатели и разигра томбола, презентира модната си линия дрехи и домашен декор, вдъхновени от творбите й.

Все още не е късно любителите на изкуството и природата да се включат в търга. Оферти могат да се подават онлайн на https://t.me/+ghIlm_K9AnBkYTE8, в специално поставената кутия за това в Пловдивски културен институт (гр. Пловдив, ул.“Иван Перперлиев“ № 5), както и на място по време на провеждането му. Прекрасното произведение, придружено със сертификат за автентичност и благодарствено писмо ще стане собственост на подалия оферта с най-висока цена, а защитената птица пернатонога кукумявка ще получи своя шанс за защита и оцеляване.

Всичко за артпроекта „Повратна точка“ на Диана Димова – TRAXI може да намерите тук: https://traxi-art.com/solo-exhibition-diana-dimova-traxi-in-plovdiv/