Други
  2024
  април (12)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Артисти, граждани, институции и бизнес ЗАЕДНО ЗА ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ на Пловдив
07.09.2023

Местната власт, държавни администрации, граждански организации, научни институти и бизнеса си подадоха ръка, за да организират съвместно честване на Международния ден на чистия въздух за синьо небе под мотото „Заедно за чист въздух".

РИОСВ - Пловдив кани пловдивчани и гости на града  на двудневния общоградския празник, който ще се проведе на 7 и 8 септември на пл. „Стефан Стамболов“ (Копчетата). Предвидена е богата културно-образователна програма, която не бива да се пропуска.

Кампанията стартира в парк „Каменица“ на 7 септември преди обяд. Между 10:00 и 12:00 часа експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС са обявили ден на отворените врати в автоматичната измервателна станция. Всеки гражданин, който иска да види и разбере как се извършва мониторинга на въздуха, каква е използваната апаратура и технология, какви показатели се следят, какво е състоянието на атмосферния въздух в момента и каква е тенденцията през последните години, ще може да получи информация от специалистите.

Празникът продължава в 19 часа с джаз на открита сцена на Копчетата. Виртуозите от Биг бенд – Пловдив ще изпълнят пространството с музикалните си джаз - импровизации, а дамският струнен квартет „Интро“ както винаги ще очароват със съвременните  си интерпретации на класическа музика. В програмата за вечерта е включен и младия музикант Илин Илиев, който свири на китара и на кавал, композира, пише песни и пее.

На 8 септември от 11 часа сутринта започва изложение, което ще продължи през целия ден пред община Пловдив

Участие в изложението ще вземат представители на Аграрен университет – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Медицински университет - Пловдив, Тракия икономическа зона, Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност, Платформата „Дишай, Пловдив“, както и специалисти от ОП „Градини и паркове“.

В 19 часа на 8 септември концерт на сцената пред Община Пловдив

Събитието ще открият танцов ансамбъл „Иглика“ при ОДК - Пловдив с ръководител и хореограф Венцислава Еленска. След тях на сцената ще излязат виртуозните музиканти Мая и Пламен Ковачеви oт струнен дует "Уейл", както и медиците-музиканти от рок формация „Сутура бенд“.

Водещ на събитието и през двата дни ще бъде известният актьор от Пловдивския драматичен театър Петър Тосков. Освен музикално-танцовите изпълнения на сцената, той ще представи пред публиката по артистичен начин повече информация за спешната необходимост от по-силни партньорства, увеличени инвестиции и споделена отговорност за преодоляване на замърсяването на въздуха, което влияе пряко върху здравето на хората и екосистемите.

Организатори на кампанията са РИОСВ-Пловдив, дирекция „Екология и управление на отпадъците“, дирекция „Здравеопазване“ и дирекция „Култура, археология и културно наследство“ в община Пловдив, Тракия икономическа зона и производствени компании, част от нея, Аграрен университет – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, Платформата „Дишай, Пловдив“, Общинско предприятие „Паркове и градини“. Техните усилия са продиктувани от убеждението, че споделяйки и дишайки един и същ въздух, всички ние носим отговорност да опазваме нашата атмосфера и да осигурим здравословен въздух за всички.