Други
  2024
  май (8)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Проверките на РИОСВ - Пловдив по сигнали за силни миризми показаха нарушения на Закона за управление на отпадъците
28.06.2023

На 28 юни в РИОСВ – Пловдив са постъпили 5 нови сигнала за силни миризми в града, основно в район „Северен“. В тази връзка продължават обходите на екоинспекторите, започнали през вчерашния ден.

През двата дни е извършен засилен контрол на редица традиционно проблемни места в града. На проверките е присъствал и представител на община Пловдив.

Проверен е районът на ул. „Напредък“ и КАТ в район „Северен“. Констатирано е струпване на голямо количество отпадъци от различен произход: смесени битови, хартиени, едрогабаритни (тоалетни, мивки, шкафове). Въпреки, че на мястото са били разположени 2 контейнера за отпадъци тип „лодка“ и 4 контейнера тип „бобър“, те са били празни. Инспекторите днес са станали свидетели на запалени отпадъци, както и на следи от стари огнища, а във въздуха се е носила специфичната миризма на изгоряло. Под указанията на РИОСВ – Пловдив горящите отпадъци са били изгасени.

Второ място, на което е установено нерегламентирано замърсяване с отпадъци е терена под моста на Карловско шосе, в близост до Арман махала, при обръщалото на автобуси от градския транспорт. На купчини са изхвърлени стари мебели, гуми, чували, кашони, битови отпадъци.

Територията около Окръжна болница също е била силно замърсена основно с промишлени отпадъци.

Днес екоинспекторите отново са посетили конната база в землището на с. Царацово, община Марица. Както вече бе съобщено, в следобедите часове на 26 юни там възникна пожар на територия с площ между 700 и 800 м2, след като бяха запалени отпадъци от торова маса и постеля от слама, като за допуснатото нерегламенирано изгаряне на отпадъци дружеството ще бъде санкционирано. При повторната проверка е констатирано, че запалената маса все още тлее и от нея към града се носи неприятна миризма.

Направените и документирани констатации ще послужат като основание за предприемане на административнонаказателни действия срещу отговорните длъжностни лица съгласно Закона за управление на отпадъците.

Наред с осъществяваната контролна дейност екоинспекцията следи постоянно и състоянието на атмосферния въздух в града. Резултатите от извършвания непрекъснат мониторинг в двете автоматичните измервателни станции, разположени на територията на Пловдив сочат, че не са регистрирани превишения на стойностите на измерваните показатели нито тази седмица, нито от началото на месеца. В сайта на РИОСВ – Пловдив заинтересованите могат да следят ежедневно публикувания бюлетин за качеството на атмосферния въздух.

  

Районът на КАТ и Окръжна болница

 

Районът под моста на Карловско шосе и Конната база в Царацово