Други
  2024
  май (8)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ - Пловдив и журналисти проведоха серия открити уроци за природата
07.06.2023

Повече от двеста ученици от 4 училища в Пловдив и Граф Игнатиев се включиха в инициативите на РИОСВ - Пловдив и журналисти, посветени на Световния ден на околната среда. Възпитаниците на ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Елин Пелин“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и ОУ „Граф Николай Игнатиев“ (с. Граф Игнатиево) се пренесоха в света на дигиталното изкуство и се запознаха със защитени видове растения и животни, които разказаха за особеностите си и защо са застрашени от изчезване. 

"Често може да ме срещнете в Родопите, във  високите части около хижа „Марциганица“ и около връх Червената стена в резервата, който е разположен на площ от над 3000 хектара в долината на река Чепеларска и планинския рид Добростан, в близост до Бачковския манастир. В България мои братовчеди освен в Родопите, може да срещнете в Стара планина, Средна гора, в Рила и Пирин. По данни на Национален парк „Централен Балкан“ в него се приютяват около 60 представители на вида“, сподели кафявата мечка. Тя е застрашен вид и е включена в Червената книга на България, като е защитена от Закона за биологичното разнообразие.

Впечатлени от дигиталните изображения на защитени видове растения и животни, учениците пожелаха да видят и други възможности на платформата Холис. Пловдивските журналисти показаха образите на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, както и на други исторически личности, които разказаха за живота си и отправиха послания към подрастващите.

Всички тези образи са създадени на база снимков материал, съхранен в музеите и запазени до наши дни. А думите им са взети от автентични документи или са предадени от летописците на събитията от 1876 година, сред които Захари Стоянов, Иван Вазов, възрожденци, журналисти“, коментира дигиталният художник Георги Андреев. Той обясни на децата, че всеки един от тях може да стане креативен творец и да помогне за дигитализация на историята на България.

Сред най-често задаваните въпроси от учениците бе от къде могат да си изтеглят приложението за дигитализация. Авторът на филмите посочи: „Това не е приложение, а програма, която е съставена от много приложения, платформи, за да се реализират всички тези изображения. Това е творчески и учебен процес“.

Георги Андреев бе подготвил изненади за подрастващите – дигитални изображения на патроните на училищата, които отправиха своите послания към децата. „Изкуственият интелект е много голям помощник за вас, защото вие сте бъдещите творци и той ще ви помогне да израснете, да се реализирате в нова сфера“, посочи авторът. Той им демонстрира как изглеждат образите на древните владетели на България по описание с помощта на изкуствения интелект.

Инициативата ви е изключително интересна за учениците ни и ще се радваме да реализираме с вас още открити уроци, които да усъвършенстват знанията на нашите ученици“, коментира дългогодишната учителка в Граф Игнатиево Калина Стоенчева.

Децата са креативни и създават много иновативни проекти по различни предмети“, подчерта от своя страна Елена Тодорова Божинова-Стефанова, която е старши учител по химия и опазване на околната среда и физика и астрономия в СУ „Патриарх Евтимий“. „Бяхме участници в нещо, което освен интересно и образователно, беше изключително иновативно“, сподели след открития урок класния ръководител на 4 „а“ клас от екоучилището „Елин Пелин“ Йовка Танчовска, чиито възпитаници активно се включват в инициативи за опазване на природата. В знак на благодарност нейни ученици подариха свои картини с екологична тематика на журналистите от пловдивските дружества към СБЖ.  

Всички ученици получиха от РИОСВ – Пловдив книжки за биоразнообразието в резерват „Червената стена“, който е включен в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“. Инициативата на пловдивските журналисти към СБЖ и експертите на МОСВ предизвика интереса на подрастващите и ще продължи с осъществяване на още съвместни проекти.