Други
  2024
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Дигитални изображения на кафява мечка и силивряк разказаха защо са защитени видове
19.05.2023

За първи път дигиталните изображения на кафявата мечка и силиврякът проговориха пред третокласници от СУ „Димитър Матевски“. Защитените видове разказаха на децата за живота си в природата. От първо лице кафявата мечка сподели: „Известен съм като пазител на планината, защото съм силен. Често може да ме срещнете в Родопите, във високите части около хижа „Марциганица“ и около връх Червената стена в резервата, който е разположен на площ от над 3000 хектара в долината на река Чепеларска и планинския рид Добростан, в близост до Бачковския манастир. Всички се страхуват от мен, но мисля, че не съм страшен. Моят вид е застрашен от изчезване и затова е включен в Червената книга на България“. Учениците от 3 „а“ клас с възторг се срещнаха и с дигиталното изображение на защитения вид силивряк, който разказа: „Известно съм сред хората като „безсмъртниче“ или Орфеево цвете. Старо родопското предание разказва, че раста по места, на които са капали сълзите на тракийския певец Орфей по неговата любима Евридика. Обявен съм за защитен вид растение“. Главният експерт от РИОСВ – Пловдив Милослава Михайлова допълни, че в момента силиврякът цъфти и може да се срещне по варовикови скали в Стара планина, на скалисти места в Родопите, в района на река Арда, както и в планините на Североизточна Гърция. 

Впечатлени от съвременния метод за обучение, третокласниците пожелаха да видят и дигиталните образи на Васил Левски и героите от Априлското въстание. Когато се появи образът на сирачето от Батак, децата реагираха емоционално, а 10-годишният Йоан Ташев сподели, че той и неговото семейство са от Брацигово и е изключително развълнуван да види героите на Априлската епопея, за които е чувал много разкази от своите родители. Йоан подари специално послание към членовете на СБЖ на журналиста и член на УС на Съюза Екатерина Кючукова и пожела да бъде предадена благодарността му за инициативите, свързани с дигиталните уроци по родолюбие и природознание.    

В края на урока Боримир и Мариян изразиха желание да започнат да създават дигитален филм за Освобождението на България, а останалата част от класа на Гергана Мургова обеща, че ще помогне на съучениците си да направят всички емблематични сцени от героичните събития от 1877 – 1878 г. Децата споделиха идеята си пред директора на училището Мариана Златанска, която изрази благодарността си към организаторите на инициативата за дигитално обучение. Авторът на филмите Георги Андреев обясни на третокласниците, че те също ще могат да творят свои креативни проекти с помощта на платформата „Холис“ след обучение.  

Урокът за защитени видове растения и животни се осъществява със съдействието на РИОСВ – Пловдив. Милослава Михайлова подари на децата магнити с изображение на най-красивата българска орхидея Венерината пантофка, която е защитен вид растение и може да се срещне само в резерват „Червената стена“. Тя запозна децата и с търговията на защитени видове животни и какво трябва да знаят при закупуване на екземпляри от вид по Cites  в страната. 

„Искам да изразя благодарността си за прекрасната възможност децата да се докоснат до бъдещето. Да видят оживелите образи от нашата история и разказа за природата чрез дигиталните възможности на платформата“, посочи ръководителят на клуба по интереси „Изследовател“ в училището Богдана Андонова. В края на урока децата изпяха на гостите любимата си песен „От векове за векове“ от репертоара на Лили Иванова. Учениците на Гергана Мургова и Богдана Андонова се включват редовно в екологични кампании и посещават градове от страната, свързани с историческото минало на родината ни. 

Инициативата на пловдивските журналисти по дигитално обучение по природознание продължава и в други училища.