Други
  2023
  декември (3)
  ноември (10)
  октомври (4)
  септември (10)
  август (1)
  юли (4)
  юни (17)
  май (8)
  април (13)
  март (17)
  февруари (8)
  януари (6)
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив отбелязва Деня на Земята
20.04.2023

     Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) традиционно организира кампания по случай Деня на Земята – най-масовият екологичен празник, отбелязван от над един милиард души всяка година на 22 април.

Темата на кампанията тази година е „Инвестираме в нашата планета“. Тя подчертава важността на посвещаването на нашето време, ресурси и енергия за справяне с проблемите на околната среда и изменението на климата и е призив за ангажиране на правителствата, институциите, бизнеса с тях. Подобно на индустриалната, космическата и информационната революция от миналото, всички сектори на обществото могат и трябва да играят своята роля в зелената революция. Инвестирането в нашата планета е най-добрият начин да проправим път към устойчиво бъдеще, а когато го правим с общи усилия, ние подкрепяме изграждането на здрави, щастливи и богати общности по целия свят.

Екоинспекцията е предвидила редица инициативи за отбелязване на Деня на Земята, а посланията са предназначени към разнообразни групи – деца от предучилища възраст, ученици, студенти и широката общественост.

 

ПРОГРАМА

 

1.    Инициатива: Изложба на детски картини, вдъхновени от Деня на Земята

Кога: 20 април 2023

Къде: Фоайе на РИОСВ – Пловдив, Водна палата, ет. 2, бул. „Марица“ № 122, Пловдив

 

2.    Инициатива: Публикуване на разкази за Земята на финалисти от проведен от РИОСВ – Пловдив конкурс на тема „Природата и нейните закони в българската народна традиция“.

Кога: 21 април 2023

Къде: Уеб сайта на РИОСВ – Пловдив, секция „Новини“

 

3.    Инициатива: Фестивал „Инвестираме в нашата планета“, посветен на  Деня на Земята. Мероприятието е предвидено за студенти и гимназисти, обучаващи се в специализирани гимназии по селско стопанство с домакин – Аграрен университет - Пловдив. В рамките на фестивала са предвидени следните активности:

-          Изложби „Голямото завръщане“ (Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори) и „Оживялата изложба“ (СНЦ „Зелени Балкани“) – във фоайето на Ректората;

-          Ботанически арт-пленер – в Новата сграда на Университета;

-          Презентации и дискусии на гимназисти от специализирани селскостопански гимназии от област Пловдив;

-          Запознаване с университета, принципите на биологичното земеделие, обиколка из факултети и опитни полета;

-          „Гласът на ранената дива природа“ (Спасителен център за диви животни – Стара Загора) – в двора на университета;

-          Представяне на световната кауза за чисти почви и храни (Движение „Да спасим почвата“);

-          Модно ревю „Зелената мода на бъдещето“ - професионални манекени ще дефилират с дрехи от рециклирани материали (Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“) – в Новата сграда на Университета.

Кога: 21 април 2023

Къде: На територията на Аграрен университет - Пловдив       

 

4.    Инициатива: Екипна работа от служителите на РИОСВ – Пловдив по почистване на замърсени  с отпадъци терени около туристическите пътеки в буферната зона на резерват „Червената стена“ под мотото „Да сложим точка на замърсяването“

Кога: 22 април 2023

Къде: Биосферен парк „Червената стена“ в района на с. Бачково

 

5.    Инициатива: Открит урок пред малчуганите от ДГ „Чучулига“ – гр. Пловдив, съчетан със засаждане на семена и наблюдение на сови съвместно с Българско дружество за защита на птиците

Кога: 24 април 2023

Къде: Дворът на ДГ „Чучулига“

 

Линк към официалния сайт на Световния ден на Земята

Линк към брошура „Ден на Земята – 2023 година“ на български език