Други
  2024
  април (12)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив отбелязва Деня на Земята
20.04.2023

     Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) традиционно организира кампания по случай Деня на Земята – най-масовият екологичен празник, отбелязван от над един милиард души всяка година на 22 април.

Темата на кампанията тази година е „Инвестираме в нашата планета“. Тя подчертава важността на посвещаването на нашето време, ресурси и енергия за справяне с проблемите на околната среда и изменението на климата и е призив за ангажиране на правителствата, институциите, бизнеса с тях. Подобно на индустриалната, космическата и информационната революция от миналото, всички сектори на обществото могат и трябва да играят своята роля в зелената революция. Инвестирането в нашата планета е най-добрият начин да проправим път към устойчиво бъдеще, а когато го правим с общи усилия, ние подкрепяме изграждането на здрави, щастливи и богати общности по целия свят.

Екоинспекцията е предвидила редица инициативи за отбелязване на Деня на Земята, а посланията са предназначени към разнообразни групи – деца от предучилища възраст, ученици, студенти и широката общественост.

 

ПРОГРАМА

 

1.    Инициатива: Изложба на детски картини, вдъхновени от Деня на Земята

Кога: 20 април 2023

Къде: Фоайе на РИОСВ – Пловдив, Водна палата, ет. 2, бул. „Марица“ № 122, Пловдив

 

2.    Инициатива: Публикуване на разкази за Земята на финалисти от проведен от РИОСВ – Пловдив конкурс на тема „Природата и нейните закони в българската народна традиция“.

Кога: 21 април 2023

Къде: Уеб сайта на РИОСВ – Пловдив, секция „Новини“

 

3.    Инициатива: Фестивал „Инвестираме в нашата планета“, посветен на  Деня на Земята. Мероприятието е предвидено за студенти и гимназисти, обучаващи се в специализирани гимназии по селско стопанство с домакин – Аграрен университет - Пловдив. В рамките на фестивала са предвидени следните активности:

-          Изложби „Голямото завръщане“ (Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори) и „Оживялата изложба“ (СНЦ „Зелени Балкани“) – във фоайето на Ректората;

-          Ботанически арт-пленер – в Новата сграда на Университета;

-          Презентации и дискусии на гимназисти от специализирани селскостопански гимназии от област Пловдив;

-          Запознаване с университета, принципите на биологичното земеделие, обиколка из факултети и опитни полета;

-          „Гласът на ранената дива природа“ (Спасителен център за диви животни – Стара Загора) – в двора на университета;

-          Представяне на световната кауза за чисти почви и храни (Движение „Да спасим почвата“);

-          Модно ревю „Зелената мода на бъдещето“ - професионални манекени ще дефилират с дрехи от рециклирани материали (Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“) – в Новата сграда на Университета.

Кога: 21 април 2023

Къде: На територията на Аграрен университет - Пловдив       

 

4.    Инициатива: Екипна работа от служителите на РИОСВ – Пловдив по почистване на замърсени  с отпадъци терени около туристическите пътеки в буферната зона на резерват „Червената стена“ под мотото „Да сложим точка на замърсяването“

Кога: 22 април 2023

Къде: Биосферен парк „Червената стена“ в района на с. Бачково

 

5.    Инициатива: Открит урок пред малчуганите от ДГ „Чучулига“ – гр. Пловдив, съчетан със засаждане на семена и наблюдение на сови съвместно с Българско дружество за защита на птиците

Кога: 24 април 2023

Къде: Дворът на ДГ „Чучулига“

 

Линк към официалния сайт на Световния ден на Земята

Линк към брошура „Ден на Земята – 2023 година“ на български език