Други
  2024
  юли (2)
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Пловдив отбеляза Световния ден на водата
23.03.2023

С много настроение, музика и танци Пловдив отбеляза Световния ден на водата, който се чества на 22 март всяка година. Градският хепънинг се организира ежегодно от Община Пловдив, съвместно с Регионална инспекция по околна среда и води – Пловдив, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

Анимация на кокили и концерт бяха само част от изненадите за пловдивчани и гостите на града в празничния ден. Тази година темата беше „Ускоряване на промяната“, а в тържеството се включиха близо 400 деца от детските градини, училищата и екоклубовете в града. В програмата участие взеха участие 36 учебни заведения, клюбове, институции и организации.

На сцената пред общината децата изпълниха песни, стихотворения и танцови изпълнения. Поздрав по повод Деня на водата отправи и зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който пожела на малчуганите да растат здрави и щастливи.

В отбелязването на празника се включиха и други институции и организации. Преподаватели от катедра „Агроекология и опазване на околната среда“ заедно със студенти от специалност „Екология и ООС“ проведоха викторина и представиха опити, с които демонстрираха свойствата на водата. Служители от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН) показаха на малките си гости различни инструменти, екипировка и предпазни средства. Заедно с тях децата влязоха в ролята на пожарникари и получиха ценни съвети как да пазят природата и жилищата си от пожари. Неправителствени екологични организации като СНЦ „Зелени Балкани“, Българско дружество за защита на птиците и Международното движение „Да спасим почвата“ представяха на щандовете си любопитни факти за биоразнообразието и това колко важна е водата за екосистемите.

Като част от програмата учениците от пловдивските училища бяха изработили макети, презентации и рисунки, свързани с мотото „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. В края на тържеството жури отличи с плакети и най-интересните проекти.

Първо място взеха учениците 5 “а” клас от ОУ „Елин Пелин“ за ръчно изработения си макет на Южен обходен колектор. Второ място спечелиха децата от Частна езикова гимназия „Стоян Сариев“, а на трето наградени бяха учениците от СУ „Димитър Матевски“.

„Видяхме огромно старание от страна на всички ученици, бяха подготвили изключително интересни есета и презентации. Макетът на Южен обходен колектор на учениците от ОУ „Елин Пелин“ е много актуален, защото отразява един от основните проекти на Община Пловдив“, сподели директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ инж. Вяра Колева.

За доброто настроение на празника се погрижиха любезните спонсори на кампанията от Михалково, фабрика за сладки „Елена“, детска козметика „Пижо и Пенда“ и 101 балона. В празничния ден децата получиха медали и много подаръци.

Специално за Световния ден на водата ОП „Градини и паркове“ пусна и фонтана с пеликаните на площада.