Други
  2024
  юли (2)
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Младежи от карловска гимназия се включват в кампания за събиране на бутилки
Професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ си поставя за цел да събере 300 кг пластмасови опаковки до края на годината
04.11.2022

Възпитаниците на професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в гр. Карлово се включват към програма за образователни дейности, насочени към младежи, с която ще насърчи отговорното  и „зелено“ поведение.

Днес в училището беше поставена атрактивната артинсталация Шишеяд, в която младите хора вече започнаха да събират празни и смачкани пластмасови бутилки. По този начин от педагогическият съвет на школото смятат, че ще повишат интереса към темата за разделно събиране на отпадъци  по креативен и забавен начин и ще мотивират своите ученици. „Целта ни е до края на учебната година да съберем над 300 кг пластмаса. Искаме да изградим у нашите ученици самосъзнание за разделно събиране на отпадъци, да им помогнем да осъзнаят колко важно дело е това за опазване на околната среда  и колко значими малки крачки биха могли да правят те всеки ден, за да опазват околната среда“, отбелязват от ръководството на учебното заведение.

Учениците се обучават на основните принципи и начини как да спестят отпадъци на жизнената ни среда и природата. Те се включиха в интерактивни и занимателни игри, като си сами си поставиха конкретни и реалистични цели, които да постигнат до края на календарната година.

За подобряване на културата и знанията на участващите ученици по темата за опазване на околната среда по проекта се планира да се осъществят още редица допълнителни дейности – в двора на гимназията ще се поставят контейнери за разделно събиране на отпадъци, на разположение на гимназистите и преподавателите са предоставени кампанийни образователни материали, предстои провеждането на още активизационни и спортни игри. Предвижда се и въвличането на местните жители и общности в близост до училището към идеята за по-отговорно поведение и по-голяма ангажираност към екологичните проблеми на града.

Инициативата „Интерактивно обучение, получаване на знания чрез опит и промяна на навиците, отношението и поведението в бита на гимназисти от ПГ „Братя Георгиеви“ – гр. Карлово“ се изпълнява от  сдружение „BG Бъди активен“ по програма „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив. Нейни партньори са и представители на местния Младежки център.

Участието на гимназията в програмата присъединява град Карлово към националната кампания „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“. Населените места, „притежатели“ на артинсталациите за събиране на пластмасови бутилки в страната, вече са над 30, а на площади и други градски зони, училища и детски градини до момента има разположени повече от 45 „Шишеяда“. Очакванията са събраното количество пластмаса, която ще бъде извозена и рециклирана до края на годината да достигне 20 тона.