Други
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

В Пловдив се провежда конференция за млади учени по биология
01.11.2022

 

В Деня на народните будители в Пловдив се провежда Трета национална конференция на младите учени по биология. Събитието се организира от Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и е посветено на научните изследвания на младите учени в сферата на приложната биология и образователните практики, екологията, биоразнообразието и опазването на околната среда, генетиката, клетъчната и молекулярна биология, микробиологията, биохимията и биотехнологиите.

Изключително добре подбраните теми и лектори погълнаха академичния интерес на участниците, представители на научни институти на Българската академия на науката, Медицински университет – Варна, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Аграрен университет – Пловдив и други.

Завладяващи презентации изнесоха гост-лекторите във форума, които умело представиха строгата наука под впечатляващ специфичен ъгъл. Особен интерес предизвикаха лекциите „Любов и раздяла на клетъчно ниво“ на  проф. д-р Евгения Иванова от ПУ и „Водата – жизнена среда за водните организми и ценен ресурс за хората“ на доц. Емилия Варадинова от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания – БАН. Представяне на собствена теория за устойчивото развитие и противоречието между теорията и реалността направи водещият експерт Боян Рашев. Конференцията разчупи стандартите с изключително емоционалният разказ на известната писателка Виктория Бешлийска („Глина“, „Сърце“) на тема „Как да сбъднем немечтаните мечти“, който провокира дискусия за духовните аспекти в науката.

Събитието беше подкрепено от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Регионалния природонаучен музей, чиито представители отправиха приветствие и пожелания към участниците за здраве, силен дух и успех по пътя на науката и познанието.

 

Програма на конференцията - тук