Други
  2024
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Ученици отбелязаха Деня на Земята с открит урок сред зелени дървета, разцъфнали цветя и птици
15.04.2022

Седмокласниците от клуб „Приятели на науката“ от СУ „Патриарх Евтимий“ – Пловдив с ръководител г-жа Божинова днес отбелязаха Деня на Земята. Заедно с представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив), ОП „Градини и паркове“ и дирекция „Екология“ на община Пловдив те посетиха Цар Симеоновата градина, където направиха професионален тур и участваха в беседа, посветена на ролята на зелената система в градовете, значението й за качеството на въздуха и благосъстоянието на жителите, необходимостта от инвестиции за подобряването им по ефективен и устойчив начин.

Придружени от ландшафтния архитект Дисислава Танчева, отговарящ за поддържането на градините и парковете в Пловдив, групата се разходи по алеите на емблематичната Цар Симеонова градина, създадена през далечната 1892 година и поставила основите на зелената система на града под тепетата. Те научиха, че градината „Цар Симеон“ е обявена за паметник на парковото изкуство в режим на опазване на исторически зелени площи в централната градска част и че заедно с останалите емблематични зелени пространства в Пловдив (Дондуковата градите, тепетата, крайречната растителност на Марица, парковете “Отдих и култура“ и “Лаута“, чинарите по бул. „Руски“ и ул. „Иван Вазов“) тя е основа на зелената система на града. Фокус в беседата бе важността да се увеличава дела на заетите с растителност площи и правилната грижа за тях, тъй като те представляват един от най-важните способи за намаляване концентрацията на фини прахови частици и други замърсители в атмосферата и в борбата с промяната на климата.

При живописната обиколка групата направи спирки при изключително ценни храсти и дървета, част от които са гордост за пловдивчани повече от 100 години, а също и новозасадени такива. Представителят на ОП „Паркове и градини“ представи работата на предприятието, натоварено с нелеката задача да поддържа не само растителността в целия град, но и съпътстващата към тази дейност инфраструктура, а учениците с интерес се запознаха с особеностите на така важната в наши дни професия на ландшафтния архитект и получиха ценни професионални съвети за залесяването.

Събитието е първото от кампанията на РИОСВ – Пловдив за честване Деня на Земята – 22 април, като тази година екоинспекцията се фокусира върху теми, свързани с чистотата на атмосферния въздух, която е от изключителна важност за региона.   

Денят на Земята – 22 април се отбелязва ежегодно от над половин милиард души по света и цели повишаване на съзнанието за опазване на планетата Земя и съхраняване на живота на нея, подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Мотото на кампанията тази година е „Инвестираме в нашата планета“.