Други
  2024
  юни (11)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Ученици отбелязаха Деня на Земята с открит урок сред зелени дървета, разцъфнали цветя и птици
15.04.2022

Седмокласниците от клуб „Приятели на науката“ от СУ „Патриарх Евтимий“ – Пловдив с ръководител г-жа Божинова днес отбелязаха Деня на Земята. Заедно с представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив), ОП „Градини и паркове“ и дирекция „Екология“ на община Пловдив те посетиха Цар Симеоновата градина, където направиха професионален тур и участваха в беседа, посветена на ролята на зелената система в градовете, значението й за качеството на въздуха и благосъстоянието на жителите, необходимостта от инвестиции за подобряването им по ефективен и устойчив начин.

Придружени от ландшафтния архитект Дисислава Танчева, отговарящ за поддържането на градините и парковете в Пловдив, групата се разходи по алеите на емблематичната Цар Симеонова градина, създадена през далечната 1892 година и поставила основите на зелената система на града под тепетата. Те научиха, че градината „Цар Симеон“ е обявена за паметник на парковото изкуство в режим на опазване на исторически зелени площи в централната градска част и че заедно с останалите емблематични зелени пространства в Пловдив (Дондуковата градите, тепетата, крайречната растителност на Марица, парковете “Отдих и култура“ и “Лаута“, чинарите по бул. „Руски“ и ул. „Иван Вазов“) тя е основа на зелената система на града. Фокус в беседата бе важността да се увеличава дела на заетите с растителност площи и правилната грижа за тях, тъй като те представляват един от най-важните способи за намаляване концентрацията на фини прахови частици и други замърсители в атмосферата и в борбата с промяната на климата.

При живописната обиколка групата направи спирки при изключително ценни храсти и дървета, част от които са гордост за пловдивчани повече от 100 години, а също и новозасадени такива. Представителят на ОП „Паркове и градини“ представи работата на предприятието, натоварено с нелеката задача да поддържа не само растителността в целия град, но и съпътстващата към тази дейност инфраструктура, а учениците с интерес се запознаха с особеностите на така важната в наши дни професия на ландшафтния архитект и получиха ценни професионални съвети за залесяването.

Събитието е първото от кампанията на РИОСВ – Пловдив за честване Деня на Земята – 22 април, като тази година екоинспекцията се фокусира върху теми, свързани с чистотата на атмосферния въздух, която е от изключителна важност за региона.   

Денят на Земята – 22 април се отбелязва ежегодно от над половин милиард души по света и цели повишаване на съзнанието за опазване на планетата Земя и съхраняване на живота на нея, подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Мотото на кампанията тази година е „Инвестираме в нашата планета“.