Други
  2024
  май (8)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

С богата програма беше проведен традиционният общоградски хепънинг по повод Световния ден на водата в Пловдив
22.03.2022

Пловдив отбеляза Световния ден на водата с традиционния общоградски хепънинг на 22 март, който се проведе в изключително приповдигната празнична атмосфера и вълнение от страна на участниците и организаторите. Поради студеното време тази година събитието беше приютено от Дома на културата „Борис Христов“. Организатори са община Пловдив, РИОСВ – Пловдив, Областна администрация – Пловдив, „ВиК“ ЕООД – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

Празникът бе открит от зам.-кмета по екология на община Пловдив г-н Тимчев, който поздрави участниците и гостите на тържеството, държейки за ръка четиригодишен участник в празничната програма. „Водата е скъпоценен дар от майката-природа – извор на живот. Най-важно е какво ще оставим след нас на своите деца и да получим почит, че сме направили света поне малко различен“, отправи послание към публиката той.

На сцената се изявиха най-малките участници – децата от десет детски градини в общината, предизвиквайки заслужено възхищение и аплодисменти. Формация „Куклици“ към общински детски комплекс стартира програмата с народни танци и песни. Мъниците от втора група при ДГ „Росица“ изпълниха стихотворение „Водата“. Децата от ДГ „Кремена“ вдъхновиха с авторския си танц „Да направим невидимото видимо“. Изпълнението на авторската песен „Водата“ на възпитаниците на ДГ „Малина“ предизвикаха спонтанна реакция в залата. Песни, танци, стихове, изпълнени с неподправено вълнение, допълниха артистичната програма в изпълнение на малчуганите от детски градини „Слънце“, „Щастливо детство“, „Дружба“, „Майчина грижа“ и „Малкият принц“.

Във фоайето на културния дом бяха разположени щандовете на 13 учебни заведения от Града под тепетата. С изработени плакати, брошури и макети децата и учениците се включиха в своеобразно състезание за оригиналност, креативност и презентационни умения.  Пиарът на РИОСВ - Пловдив се включи в журито, което оцени работата на участниците от ОУ „Екзарх Антим I“, Образователен комплекс „Сариев“, СУ „Димитър Матевски“, Духовна семинария „Св. Св. Крили и Методий“, ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Кочо Честименски“, ОУ „Елин Пелин“, СУ „Патриарх Евтимий“ и  детски градини „Зора“, „Космонавт“, „Люляк“ и „Малкият принц“. Журито се затрудни много в избора си, тъй като представените проекти бяха изключителни. Все пак като победители в своеобразната творческа надпревара бяха излъчени училище „Елин Пелин“ за множеството макети, изработени специално по темата за подземните води (първо място), ОУ „Кочо Честименски“ за атрактивния макет за кръговрата на водата (второ място) и СУ „Патриарх Евтимий“ за демонстрирания творчески подход. Допълнителна награда получиха и представителите на Духовната семинария, които виждат темата за ценността и невидимата сила на водата от духовна гледна точка и са изработили неповторим макет на тайнството на кръщенето - Богоявление, изразяващ вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата и преклонението на хората пред животворящата й същност.

Участниците в празника на водата получиха награди и грамоти, осигурени от организаторите.

 

Галерия: