Други
  2024
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ-Пловдив приветства учениците за първия учебен ден и обявява началото на Европейската седмица на мобилността
15.09.2021

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) поздравява всички малки и големи ученици, студенти, учители и родители с началото на новата учебна 2021-2022 година, като им пожелава да бъдат здрави и щастливи, уверени и вдъхновени, търпеливи и упорити, любопитни и ученолюбиви.

Екоинспекцията и тази година ще продължи инициативата „Учим заедно за природата“, от която до този момент са се възползвали много ученици. Информационният център на институцията е отворен за млади природолюбители и техни ръководители, като предоставя подходяща литература и информационни материали, а експертите на готови да съдействат при изготвянето на проекти за часовете в училище.  Инициативата цели да направи интересен и по-лесно разбираем учебния процес, свързан с екологията и да представят по по-различен ъгъл изучаваните в училище теми, а комуникацията ще протича при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Първите учебни дни съвпадат с кампанията Европейска седмица на мобилността (16-22 септември). На 21 септември РИОСВ-Пловдив ще обяви на сайта си резултатите от литературен конкурс на тема „Десет хиляди крачки в града – десет хиляди причини да бъдеш щастлив“, обявен преди месец във връзка с кампанията и ще публикува творбите, класирани на първите три места. В екоинспекцията продължават да пристигат чудесни произведения от всякакви жанрове на участници от всякакви възрасти, които доста ще затруднят журито при избора на победители.

РИОСВ – Пловдив традиционно поддържа близко партньорство с учебните заведения и общините на територията на областта по отношение на екологичното образование. Професионална гимназия „Братя Георгиеви“ – гр. Карлово е едно от тях и започва учебната година с изненада за Европейската седмица на мобилността. Ръководството на учебното заведение вече предостави велосипеди на част от учителите и на свои възпитаници с отличен успех, за да пътуват с тях до училище в продължение на цялата година. „Приканваме Ви да се присъедините и Вие! Да пазим природата чиста! Да намалим вредните емисии! Да живеем в една по-чиста и здравословна среда! Нека последваме примера на другите европейски градове, в които екотранспортът отдавна е станал ежедневие! Да ходим до работното място пеша за тонус и по-здравословен живот! Бъдете мобилни и не забравяйте, че щастието се крие в малките неща, които могат да променят света!“ са посланията, които отправят от гимназията. Те изпратиха на РИОСВ-Пловдив и подарък – колекция от анимирани картички и колажи по темата за мобилността в градовете.

Инициативи, свързани с темата на 2021 година „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“, популяризиращи придвижването с по-малък отпечатък върху околната среда, са предвидили и някои от общините в област Пловдив.

 

Ето и част от получените електронни картички: