Други
  2024
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ-Пловдив приветства учениците за първия учебен ден и обявява началото на Европейската седмица на мобилността
15.09.2021

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) поздравява всички малки и големи ученици, студенти, учители и родители с началото на новата учебна 2021-2022 година, като им пожелава да бъдат здрави и щастливи, уверени и вдъхновени, търпеливи и упорити, любопитни и ученолюбиви.

Екоинспекцията и тази година ще продължи инициативата „Учим заедно за природата“, от която до този момент са се възползвали много ученици. Информационният център на институцията е отворен за млади природолюбители и техни ръководители, като предоставя подходяща литература и информационни материали, а експертите на готови да съдействат при изготвянето на проекти за часовете в училище.  Инициативата цели да направи интересен и по-лесно разбираем учебния процес, свързан с екологията и да представят по по-различен ъгъл изучаваните в училище теми, а комуникацията ще протича при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Първите учебни дни съвпадат с кампанията Европейска седмица на мобилността (16-22 септември). На 21 септември РИОСВ-Пловдив ще обяви на сайта си резултатите от литературен конкурс на тема „Десет хиляди крачки в града – десет хиляди причини да бъдеш щастлив“, обявен преди месец във връзка с кампанията и ще публикува творбите, класирани на първите три места. В екоинспекцията продължават да пристигат чудесни произведения от всякакви жанрове на участници от всякакви възрасти, които доста ще затруднят журито при избора на победители.

РИОСВ – Пловдив традиционно поддържа близко партньорство с учебните заведения и общините на територията на областта по отношение на екологичното образование. Професионална гимназия „Братя Георгиеви“ – гр. Карлово е едно от тях и започва учебната година с изненада за Европейската седмица на мобилността. Ръководството на учебното заведение вече предостави велосипеди на част от учителите и на свои възпитаници с отличен успех, за да пътуват с тях до училище в продължение на цялата година. „Приканваме Ви да се присъедините и Вие! Да пазим природата чиста! Да намалим вредните емисии! Да живеем в една по-чиста и здравословна среда! Нека последваме примера на другите европейски градове, в които екотранспортът отдавна е станал ежедневие! Да ходим до работното място пеша за тонус и по-здравословен живот! Бъдете мобилни и не забравяйте, че щастието се крие в малките неща, които могат да променят света!“ са посланията, които отправят от гимназията. Те изпратиха на РИОСВ-Пловдив и подарък – колекция от анимирани картички и колажи по темата за мобилността в градовете.

Инициативи, свързани с темата на 2021 година „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“, популяризиращи придвижването с по-малък отпечатък върху околната среда, са предвидили и някои от общините в област Пловдив.

 

Ето и част от получените електронни картички: