Други
  2023
  март (15)
  февруари (8)
  януари (6)
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006
  1970

Новини

РИОСВ-Пловдив отбелязва Световния ден на околната среда
„Възстановяване на екосистемите“ е темата на екологичния празник тази година
31.05.2021

През Зелената седмица (1-6 юни) и по случай Световния ден на околната среда Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) организира и ще се включи в редица събития, с които цели да привлече към празника всички възрастови групи – от най-малките деца и техните родители, до ученици, студенти и заинтересовани страни в управлението и опазването на околната среда.

Старт на кампанията ще даде премиерата на виртуална изложба на детски рисунки „В хармония с природата“ в Деня на детето. Това е четвърта изложба, която екоинспекцията представя тази година за отбелязване празниците от екологичния календар. В нея са селектираните част от 1 565 детски творби на деца от 147 учебни заведения в 65 населени места от страната. Организатори на изложбата са РИОСВ – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ с подкрепата на  ОИ „Старинен Пловдив“. Всички, желаещи да се потопят в пъстрия и разнообразен свят на детското въображение, могат да го направят чрез официалните страници на организаторите и YouTube-канала на общинския институт.

На 2 юни ще се проведе открит урок пред третокласниците от екоклуб „Спасителите на Земята“ към ОУ „Антим I“, гр. Пловдив на тема „Възстановяване на биоразнообразието в градовете – съвети за по-зелен град“. Експертите на РИОСВ – Пловдив са подготвили любопитна презентация, която ще изнесат пред младите природозащитници, както и забавни образователни игри.

На 3 юни експерти на екоинспекцията ще се включат в събитие, организирано от добър партньор на институцията от неправителствения сектор – Сдружение „БГ Бъди активен“. Кръглата маса на тема „Споделена отговорност за устойчиви градове – добри практики, предизвикателства и визия“ е посветена на опазването и облагородяването на градска среда чрез успешно сътрудничество между граждани, институции и бизнес.

В навечерието на празника, на 4 юни, РИОСВ-Пловдив съвместно с Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките организира семинар на тема „Възстановяване на екосистемите в условия на климатични промени“. Идеята на форума е да бъде демонстрирано пред студенти и докторанти, следващи специалности в сферата на екологията и гимназисти от горните курсове, че науката, управлението и бизнеса вървят ръка за ръка в търсенето на решения за едновременно запазване на околната среда и добро качество на живот на хората. Водещи лектори от държавната администрация, научните среди и бизнеса ще представят на младите участници своята работа и ще провокират дискусия сред тях.

Инициативите на пловдивската екоинспекция са регистрирани в официалния сайт на екологичния празник https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/events заедно с повече от 600 други събития, които се провеждат в цял свят.

През годините Световният ден на околната среда, 5 юни, се превърна в една от най-мащабните кампании, посветени на опазването на природата и в международна платформа за вдъхновение и промяна на световно ниво. Всяка година празникът се провежда с тема, която фокусира общественото внимание върху остър и належащ проблем, свързан с околната среда. През 2021 г. темата на Световния ден на околната среда е „Възстановяване на екосистемите“. Тя ще отбележи и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 - 2030. Връщането на деградиралите екосистеми към живот - например чрез засаждане на дървета, почистване на речните брегове или просто предоставяне на пространство на природата за възстановяване – увеличава техните ползи за обществото и биологичното разнообразие. Екосистемите са сложни и разнообразни, а тяхното съживяване се нуждае от внимателно планиране и прилагане на конкретни мерки и политики.

РИОСВ – Пловдив Ви поздравява със Световния ден на околната среда!

За изтегляне: Брошура "Възстановяване на екосистемите"