Други
  2024
  юни (11)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Институции, деца и ученици празнуват заедно Деня на Земята в Пловдив
22.04.2021

 

Пловдив празнува Деня на Земята! Към тържествата на ОУ „Елин Пелин“ и ДГ „Чучулига“ се присъединиха и представители на екологични институции и местната власт, които подчертаха, че любовта и позитивното отношение на природата трябва да се възпитават от най-ранна възраст.

В ОУ „Елин Пелин“ беше организиран Празник на Земята, който съвпадна с 90-годишнината от създаването на школото. Учебното заведение е обявено за екоучилище от 2001 г. и е удостоено с престижната награда "Зелен флаг". Официални гости на събитието бяха представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив), Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, СНЦ „Зелени Балкани“, както и кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Директорката Татяна Вангелова обясни, че тази година Денят на Земята е свързан с една от четирите основни образователни екопрограми на училището – по проблемите с отпадъците. Учениците демонстрираха изработените от тях дрехи от отпадъци - резултат от положения няколкоседмичен труд, креативност и сръчност, като влязоха в ролята на манекени и дефилираха пред съученици, учители и гости, а настроението се повиши с изпълнението на по-големите ученици на авторски рап- и джаз-парчета, посветени на природата и доброто управление на отпадъците.

Децата от ДГ „Чучулига“ също представиха програма за природата с водещ – „Нейно величество Земята“. Дворът на детската градина за час се преобрази в сцена, а детските гласчета привлякоха вниманието на преминаващите край двора. С песни, танци и артистични прояви те изразиха любовта си към Земята и я приветстваха. Костюмите им бяха пъстри, изработени от рециклирани материали. Оригинални маски, рисувани камъни, панá, великденска украса и всевъзможни зелени проекти, създадени със съдействие на учители и родители, впечатлиха публиката. След това малките природолюбители с радост разкрасиха двора на учебното заведение като засадиха дръвчета и цветя и обещаха, че ежедневно ще се грижат за тях. Детската градина е една от активните участници в инициативите на екоинспекцията, като по-рано тази година се включиха в националния творчески конкурс за детски рисунки. Днес техните творби, наред с тези на връстниците им, станаха част от втората част на виртуалната изложба на тема „Да възстановим Земята!“, която се представя във  Фейсбук страницата и Ютюб канала на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света Темата на Деня на Земята 2021 г. е „Да възстановим Земята“. Фокусът е насочен към естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Събитията в Пловдив и региона, организирани със съдействието на РИОСВ – Пловдив, са включени в Международната програмата за Деня на Земята и обявени на официалния сайт на глобалната инициатива.