Други
  2024
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Институции, деца и ученици празнуват заедно Деня на Земята в Пловдив
22.04.2021

 

Пловдив празнува Деня на Земята! Към тържествата на ОУ „Елин Пелин“ и ДГ „Чучулига“ се присъединиха и представители на екологични институции и местната власт, които подчертаха, че любовта и позитивното отношение на природата трябва да се възпитават от най-ранна възраст.

В ОУ „Елин Пелин“ беше организиран Празник на Земята, който съвпадна с 90-годишнината от създаването на школото. Учебното заведение е обявено за екоучилище от 2001 г. и е удостоено с престижната награда "Зелен флаг". Официални гости на събитието бяха представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив), Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, СНЦ „Зелени Балкани“, както и кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Директорката Татяна Вангелова обясни, че тази година Денят на Земята е свързан с една от четирите основни образователни екопрограми на училището – по проблемите с отпадъците. Учениците демонстрираха изработените от тях дрехи от отпадъци - резултат от положения няколкоседмичен труд, креативност и сръчност, като влязоха в ролята на манекени и дефилираха пред съученици, учители и гости, а настроението се повиши с изпълнението на по-големите ученици на авторски рап- и джаз-парчета, посветени на природата и доброто управление на отпадъците.

Децата от ДГ „Чучулига“ също представиха програма за природата с водещ – „Нейно величество Земята“. Дворът на детската градина за час се преобрази в сцена, а детските гласчета привлякоха вниманието на преминаващите край двора. С песни, танци и артистични прояви те изразиха любовта си към Земята и я приветстваха. Костюмите им бяха пъстри, изработени от рециклирани материали. Оригинални маски, рисувани камъни, панá, великденска украса и всевъзможни зелени проекти, създадени със съдействие на учители и родители, впечатлиха публиката. След това малките природолюбители с радост разкрасиха двора на учебното заведение като засадиха дръвчета и цветя и обещаха, че ежедневно ще се грижат за тях. Детската градина е една от активните участници в инициативите на екоинспекцията, като по-рано тази година се включиха в националния творчески конкурс за детски рисунки. Днес техните творби, наред с тези на връстниците им, станаха част от втората част на виртуалната изложба на тема „Да възстановим Земята!“, която се представя във  Фейсбук страницата и Ютюб канала на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света Темата на Деня на Земята 2021 г. е „Да възстановим Земята“. Фокусът е насочен към естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Събитията в Пловдив и региона, организирани със съдействието на РИОСВ – Пловдив, са включени в Международната програмата за Деня на Земята и обявени на официалния сайт на глобалната инициатива.