Други
  2024
  април (12)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Гимназисти от Карлово изработиха плакати, картички и колажи и направиха фотосесия с тях по случай Деня на Земята
20.04.2021

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ – град Карлово проведоха съвместна инициатива, за да отбележат Световния ден на Земята – 22 април. Екоинспекцията провокира гимназистите от учебното заведение и техните преподаватели да се включат активно в социалната кампания на училището под мотото „Аз мога…“, която има за цел да се превърне в мащабна кауза за опазване на околната среда. Те бяха поканени да изработят плакати, картички и колажи, чрез които по артистичен начин да изразят своето виждане по въпроса за опазване на Земята и какво може да направи всеки от тях за това, като довършат започнатото изречение.

Осмокласниците и десетокласниците от специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“ приеха идеята с голям ентусиазъм, създадоха прекрасни творби, а след това с удоволствие позираха с тях на фона на парка в училището. Активно участие в подготовката и провеждането на събитието взеха сътрудникът по художествена дейност г-жа Марина Маринова, преподавателят по география и туристическа анимация г-жа Лиляна Серкьова и директорът на гимназията инж. Таньо Топалски.

Всеки ден по телевизията и в социалните мрежи ставаме свидетели на споделени снимки и материали, които показват как замърсяваме и унищожаваме нашата планета. С наближаването на Световния ден на Земята проблемите със замърсяването на околната среда стават все по-актуални. По темата обаче трябва да се замисляме всеки ден: „Аз мога да пазя планетата чиста!“, „Аз мога да изхвърлям отпадъците в кошчето за боклук!“, „Аз мога да не замърсявам природата!“, „Аз мога …!“, обясниха с охота мотото и каузата на социалната кампания гимназистите.

Неслучайно РИОСВ – Пловдив избра да проведе инициативата с ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“– град Карлово. Учебното заведение разполага с голям парк с прекрасна зелена растителност и дървета. По това време на годината учениците и учителите имат възможност да правят разходки в междучасията по килим от великденчета, теменужки, глухарчета, бръшляни и да релаксират на фона на красивите песни на птици, които са свили гнездата си в големите борове. В училището отдавна е заложена идеята за опазване на околната среда, като в един от клубовете по интереси „Шахмат“ обикновената хартия вече изцяло е заменена с рециклирана, химикалите са от рециклиран картон, а шахматните фигури са изработени собственоръчно от екоматериали. Преподавателският колектив е ентусиазиран да запали любовта към природата в сърцата на възпитаниците си.