Други
  2024
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив провокира ученици да използват отпадъците повторно
25.11.2020

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив  (РИОСВ - Пловдив) и преподавателите Елена Божинова и Силвия Червенкова от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ организираха полезно и забавно обучение на ученици по темата за  намаляването на отпадъците, устойчивото им управление и как то зависи от всеки отделен човек. В него се включиха възпитаниците от седми и девети клас от училището.

С помощта на предоставени от екоинспекцията материали те научиха повече за пътя на боклука - за разделното му събиране, транспортиране, сепариране, последващо рециклиране и производство на нови продукти. Учениците бяха провокирани да разговарят по темата и да дадат примери за “малки” неща, които всеки от нас може да прави ежедневно, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда. Беше им представена и презентация с впечатляващи арт-инсталации от света и страната ни, изработени от пластмасови отпадъци, демонстриращи колко реален и огромен е проблемът с пластмасовото замърсяване.

По предварително поставена от РИОСВ-Пловдив задача, учениците изработиха различни предмети, като използваха повторно материали и стари вещи, а артистичните интерпретации на младите хора бяха впечатляващи. Планираната изложба с претворените от тях предмети не можа да се осъществи, тъй като присъственото обучение беше отменено в последния момент, но учениците показаха снимки на своите произведения. Екоинспекцията подготви изненади за всички участници, които те ще получат, след като започнат отново присъственото си обучение, а училището се сдоби с нови кошове за разделно събиране на отпадъци – подарък от фондация „БГ Бъди активен“.

Инициативата се проведе в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (21-29 ноември 2020 г.), като нейна цел беше да повиши информираността на учениците и тяхната лична ангажираност с проблемите, свързани с отпадъците, да ги мотивира да ги намалят и събират разделно, да спомогне формирането на отговорно поведение в ежедневието.

Коледен сувенир от изгоряла ел. крушка        Сувенир от нарязани пластмасови отпадъци,

                                                                                     пресовани с ютия

Вазичка и поставка за чаши от сламки           Макет на нефтоплатформа от кори за яйца

 

Новите кошчета за разделно събиране на отпадъци

на СУ "Св. Патриарх Евтимий"