Други
  2024
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив провокира ученици да използват отпадъците повторно
25.11.2020

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив  (РИОСВ - Пловдив) и преподавателите Елена Божинова и Силвия Червенкова от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ организираха полезно и забавно обучение на ученици по темата за  намаляването на отпадъците, устойчивото им управление и как то зависи от всеки отделен човек. В него се включиха възпитаниците от седми и девети клас от училището.

С помощта на предоставени от екоинспекцията материали те научиха повече за пътя на боклука - за разделното му събиране, транспортиране, сепариране, последващо рециклиране и производство на нови продукти. Учениците бяха провокирани да разговарят по темата и да дадат примери за “малки” неща, които всеки от нас може да прави ежедневно, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда. Беше им представена и презентация с впечатляващи арт-инсталации от света и страната ни, изработени от пластмасови отпадъци, демонстриращи колко реален и огромен е проблемът с пластмасовото замърсяване.

По предварително поставена от РИОСВ-Пловдив задача, учениците изработиха различни предмети, като използваха повторно материали и стари вещи, а артистичните интерпретации на младите хора бяха впечатляващи. Планираната изложба с претворените от тях предмети не можа да се осъществи, тъй като присъственото обучение беше отменено в последния момент, но учениците показаха снимки на своите произведения. Екоинспекцията подготви изненади за всички участници, които те ще получат, след като започнат отново присъственото си обучение, а училището се сдоби с нови кошове за разделно събиране на отпадъци – подарък от фондация „БГ Бъди активен“.

Инициативата се проведе в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (21-29 ноември 2020 г.), като нейна цел беше да повиши информираността на учениците и тяхната лична ангажираност с проблемите, свързани с отпадъците, да ги мотивира да ги намалят и събират разделно, да спомогне формирането на отговорно поведение в ежедневието.

Коледен сувенир от изгоряла ел. крушка        Сувенир от нарязани пластмасови отпадъци,

                                                                                     пресовани с ютия

Вазичка и поставка за чаши от сламки           Макет на нефтоплатформа от кори за яйца

 

Новите кошчета за разделно събиране на отпадъци

на СУ "Св. Патриарх Евтимий"