Други
  2023
  декември (2)
  ноември (10)
  октомври (4)
  септември (10)
  август (1)
  юли (4)
  юни (17)
  май (8)
  април (13)
  март (17)
  февруари (8)
  януари (6)
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив: Запазете предстоящия уикенд за фестивала „Млада синя Земя“
06.10.2020

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) кани жителите и гостите на гр. Пловдив на тридневния фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“. Той ще се проведе на 9, 10 и 11 октомври 2020 г. в сградата на  Природонаучния музей и в парк „Дондукова градина“.

В първия ден от фестивала 9 октомври (петък) ще се състои конкурсната програма, която включва изложба на рисунки в категория „Изобразително изкуство“ на тема „Водата е живот“, изложба на снимки в категория „Фотография“, вокални и инструментални изпълнения в категория „Музика“ и представяне на иновативни проекти, с вързани с науките за Земята, в категория „Млад изобретател“. Програмата ще бъде от 11:00 до 16:00, като в 16:00 ще се проведе официалното награждаване на печелившите участници във всички категории.

В почивните дни – 10 и 11 октомври (събота и неделя) от 11:00 до 15:00 ч. са предвидени творчески и образователни занимания за деца на открито в парк „Дондукова градина“. Благодарение на екипа на няколко партньорски организации: Регионален природонаучен музей – Пловдив, РИОСВ – Пловдив, СНЦ „Зелени Балкани“, Клуб за планинско-приложни спортове „Агарта“, биоферма „Място за ангели“ и Фондация „По-диви Родопи“ тази година програмата е изключително богата и интересна. Посетителите има много какво да научат за природата, а забавлението им е гарантирано.

В неделя в пункта на РИОСВ – Пловдив „Усещане за цветя“ ще бъде организирана работилница за засаждане на есенни луковици. В него ще участва и представител на биопчеларска ферма „Място за ангели“, който ще разказва на любопитните малчугани за интересния живот на пчелите и важната им роля за бъдещето на човечеството. Същия ден експерти на екоинспекцията ще организират и специална отборна игра „Пазим водата“ с награди, в която участниците ще трябва да пренасят съдове с вода през трасе с препятствия, целяща да възпитава уважение към най-ценният ресурс на Земята – водата.

И в двата дни посетителите ще могат да разгледат фотоизложбата „Властелините на Родопите“, представяща снимки със спиращи дъха пейзажи, редки птици и влечуги, красиви цветя, прекрасни бозайници, включително завърналите се през последни години зубри и тарпани, които ще ни принесат на своебразно “сафари” в Източните Родопи. Младите посетители на фестивала ще имат възможност да напишат и своето обещание към Земята на платно, на което ще бъде нарисувано красиво дърво – „Дърво на обещанията“.

Ето и програмата на дейностите в парк „Донкукова градина“ през почивните дни:


Събота - 10 октомври от 11:00 до 15:00 часа:

• Пункт „Бозайници“ – кратка лекция за разпознаване и ателие за рисуване на стъпки на хищни бозайници - вълк, рис, мечка и др.;
Пункт „Да ги опазим“ – интерактивни образователни игри за видове, някога достигнали до ръба на изчезване от природата ни;
Пункт „Насекомите са важни за всички“ – ателие за изработване на насекоми от хартия, игра за пеперудите „Открий ме в джунглата“;
Пункт „Млад художник“ – ателие за рисуване на тема „Застрашени видиве животни“.

 

Неделя – 11 октомври от 11:00 до 15:00:

Пункт „Усещане за цветя“ и „Животът на пчелите“ – работилница за засаждане на цветя, демонстрация за живота на пчелите;
Пункт „Ориентиране и планинска безопасност“ – лекция за планинска безопастност, игра за ориентиране с награди;
Пункт „Игрите на нашите родители“ – скачане с ластик, дама с тебешири, скачане на въже, въртене на обръч, игра с топка;
Пункт „По-чиста Земя“ – образователна игра за рециклирането, ателие за изработване на сувенири от отпадъци.

 

Очакваме Ви!