Други
  2024
  април (12)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив: Запазете предстоящия уикенд за фестивала „Млада синя Земя“
06.10.2020

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) кани жителите и гостите на гр. Пловдив на тридневния фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“. Той ще се проведе на 9, 10 и 11 октомври 2020 г. в сградата на  Природонаучния музей и в парк „Дондукова градина“.

В първия ден от фестивала 9 октомври (петък) ще се състои конкурсната програма, която включва изложба на рисунки в категория „Изобразително изкуство“ на тема „Водата е живот“, изложба на снимки в категория „Фотография“, вокални и инструментални изпълнения в категория „Музика“ и представяне на иновативни проекти, с вързани с науките за Земята, в категория „Млад изобретател“. Програмата ще бъде от 11:00 до 16:00, като в 16:00 ще се проведе официалното награждаване на печелившите участници във всички категории.

В почивните дни – 10 и 11 октомври (събота и неделя) от 11:00 до 15:00 ч. са предвидени творчески и образователни занимания за деца на открито в парк „Дондукова градина“. Благодарение на екипа на няколко партньорски организации: Регионален природонаучен музей – Пловдив, РИОСВ – Пловдив, СНЦ „Зелени Балкани“, Клуб за планинско-приложни спортове „Агарта“, биоферма „Място за ангели“ и Фондация „По-диви Родопи“ тази година програмата е изключително богата и интересна. Посетителите има много какво да научат за природата, а забавлението им е гарантирано.

В неделя в пункта на РИОСВ – Пловдив „Усещане за цветя“ ще бъде организирана работилница за засаждане на есенни луковици. В него ще участва и представител на биопчеларска ферма „Място за ангели“, който ще разказва на любопитните малчугани за интересния живот на пчелите и важната им роля за бъдещето на човечеството. Същия ден експерти на екоинспекцията ще организират и специална отборна игра „Пазим водата“ с награди, в която участниците ще трябва да пренасят съдове с вода през трасе с препятствия, целяща да възпитава уважение към най-ценният ресурс на Земята – водата.

И в двата дни посетителите ще могат да разгледат фотоизложбата „Властелините на Родопите“, представяща снимки със спиращи дъха пейзажи, редки птици и влечуги, красиви цветя, прекрасни бозайници, включително завърналите се през последни години зубри и тарпани, които ще ни принесат на своебразно “сафари” в Източните Родопи. Младите посетители на фестивала ще имат възможност да напишат и своето обещание към Земята на платно, на което ще бъде нарисувано красиво дърво – „Дърво на обещанията“.

Ето и програмата на дейностите в парк „Донкукова градина“ през почивните дни:


Събота - 10 октомври от 11:00 до 15:00 часа:

• Пункт „Бозайници“ – кратка лекция за разпознаване и ателие за рисуване на стъпки на хищни бозайници - вълк, рис, мечка и др.;
Пункт „Да ги опазим“ – интерактивни образователни игри за видове, някога достигнали до ръба на изчезване от природата ни;
Пункт „Насекомите са важни за всички“ – ателие за изработване на насекоми от хартия, игра за пеперудите „Открий ме в джунглата“;
Пункт „Млад художник“ – ателие за рисуване на тема „Застрашени видиве животни“.

 

Неделя – 11 октомври от 11:00 до 15:00:

Пункт „Усещане за цветя“ и „Животът на пчелите“ – работилница за засаждане на цветя, демонстрация за живота на пчелите;
Пункт „Ориентиране и планинска безопасност“ – лекция за планинска безопастност, игра за ориентиране с награди;
Пункт „Игрите на нашите родители“ – скачане с ластик, дама с тебешири, скачане на въже, въртене на обръч, игра с топка;
Пункт „По-чиста Земя“ – образователна игра за рециклирането, ателие за изработване на сувенири от отпадъци.

 

Очакваме Ви!