Други
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Среднощна проверка на биоцентралата в Труд установи нередности
16.09.2020

 

В късните часове на вчерашния ден експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) извършиха проверка на обект „Централа за производство на електроенергия чрез индиректно използване на биомаса в комбиниран цикъл“ в с. Труд след постъпила серия от 10 сигнала от граждани на „зеления телефон“ за силни миризми.

Екоинспекцията беше алармирана след 21 часа, а експертите бяха на място час по-късно. При пристигането си проверяващите потвърждават усещането на миризма на птичи тор в селото. Проверка вътре в производствената площадка на предприятието установява, че част от суровината за производството на биогазта (птича тор) се съхранява на открито и е потенциален източник на неприятни аромати. Инспекцията продължи до полунощ. Бяха проведени и разговори с жители на селото и кмета на населеното място.

РИОСВ-Пловдив даде няколко предписания на оператора на обекта, а именно да не се съхраняват на открито на всякакви видове тор, като това предписание влиза в сила незабавно и трябва да се спазва постоянно. Изискано е в седемдневен срок да се  представи справка за работата на централата от началото на месец август досега, съдържаща и данни какви са използваните суровини.

РИОСВ-Пловдив е сезирала община Марица и Областна дирекция „Безопасност на храните“ за установеното, като е изискала да се проверят всички земеделски стопани, които са наторявали земята си с птича тор в околностите на с. Труд.

Получените сигнали са препратени и до Регионалната здравна инспекция – Пловдив за предприемане на спешни действия с оглед на това, че РЗИ е институцията, компетентна по отношение на общественото здраве.

Предстоят последващи административни действия от страна на екоинспекцията.

Проверки на биоцентралата в с. Труд са извършвани многократно. Освен снощната инспекция, тази година са направени още 5 проверки. При две от тях са установени административни нарушения за неизпълнение на дадени предписания. Наложена е имуществена санкция в размер на 5000 лева, която в момента се обжалва от оператора. Операторът е поканен и за връчване на още един акт за установяване на административно нарушение.