Други
  2024
  май (8)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ – Пловдив с атрактивна кампания по случай Европейска седмица на мобилността
15.09.2020

 

И тази година Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) е предвидила любопитна програма за отбелязване на Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда между 16 и 22 септември. Екоинспекцията участва в няколко инициативи самостоятелно или в сътрудничество с други организации.

Още през първия ден, 16 септември, сряда, от 9 до 13 часа е обявен Ден на отворените врати в автоматичния измервателен пункт за качеството на атмосферния въздух „Каменица” в Пловдив. Експерти ще демонстрират как се извършва мониторингът на атмосферния въздух в града, кои са показателите, които се следят, ще коментират с посетителите влиянието на автомобилния транспорт по отношение чистотата на въздуха, факторите, от които зависи това и мерките, които могат да се предприемат. РИОСВ – Пловдив кани всички граждани, които имат интерес, както и ученици да посетят пункта. Събитието се организира в колаборация с Община Пловдив и Регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

На 18 септември, петък, през целия ден екоинспекцията ще бъде участник в инициативата Park(ing) Day. Това е глобално, ежегодно събитие, в което граждани, артисти, активисти, обществени и частни организации си партнират в преобразяването на паркоместа, като ги  превръща в публични градски пространства. Паркоместа, разпръснати на различни локации в града ще се превърнат във временно пространство за хората, а различните организации ще демонстрират по артистичен начин желанието си за живот в по-чист, спокоен, екологичен град. Локацията на РИОСВ – Пловдив ще се намира на ул. „Велико Търново“ № 33, до Градската градина. Представители на инспекцията ще са там през целия ден. На място, където обикновено са паркирани коли, ще  бъде организиран кът-читалня, като ще има осигурен свободен достъп на всички граждани до библиотека с екологично съдържание.  Ще се организира и занимателно екоартателие на най-малките. РИОСВ – Пловдив кани и любители или професионалисти музиканти на своето място – те са добре дошли на място със своите инструменти, за да посвирят. Инициативата е на Сдружение „БГ Бъди активен“, с което екоинспекцията има ползотворно сътрудничество. В нея ще се включат и редица други организации с демонстрации, театри, работилници и други атрактивни инициативи.

Още през месец август РИОСВ – Пловдив обяви и литературен конкурс на тема „Събудих се и видях града различен“. Срокът за изпращане на творби беше 15 септември. Бяха получени чудесни произведения, които доста ще затруднят журито. Победителите ще бъдат обявени на 21 септември. Те ще получат тематични предметни награди и грамоти, а всички участници - възможността да посетят екоинспекцията и да участват в бъдещи организирани от институцията събития.

През 2020 г. темата на кампанията „Чиста мобилност за всички“ и мотото „Избери как да се придвижваш!“. Тя цели насърчаване на екологосъобразно придвижване сред населението – един от основните фактори за превръщане на нашите градове в по-приятни места за живот и работа чрез намаляване на замърсяването на въздуха и шума от автомобилния транспорт.

При провеждането на кампанията ще се спазват всички противоепидемични мерки.