Други
  2024
  юли (2)
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

КОНКУРС ЗА ЛИТЕРАТУРНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ТЕМА „СЪБУДИХ СЕ И ВИДЯХ ГРАДА РАЗЛИЧЕН“
10.08.2020
 
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обявява конкурс за литературна творба на тема „Събудих се и видях града различен“.
Конкурсът е част от кампания „Европейска седмица на мобилността“, която се отбелязва в периода 16 – 22 септември и се провежда за втора поредна година. Темата на кампанията за 2020 година е „Чиста мобилност за всички“и ще се проведе под мотото „Избери как да се придвижиш“. Тя е обвързана с европейската идея за постигане на нулеви въглеродни емисии на континента до 2050 година, която може да бъде осъществена чрез комбинация от методи, включително насърчаване на решения с ниски или нулеви емисии за обществения и индивидуалния транспорт, както и ходенето пеш и колоезденето. Повече информация за европейската кампания може да видите на сайта www.mobilityweek.eu
Тази година всички ние станахме свидетели на нагледна демонстрация, макар и по лош повод и наред с редица негативни явления: вследствие на наложената социална изолация и ограничения трафик, усетихме промяна в градовете. Оставихме автомобилите. Отложихме далечните пътувания. Забавихме ход, разхождахме се пеша. Въздухът стана по-чист, а шумът около нас намаля. Появиха се редица сателитни снимки, показващи визуално намаляването на вредните емисии по света. Заваляха съобщения за благоприятния ефект върху някои животински видове и тяхното завръщане на територии, на които не са се срещали от дълго време. Дали е възможно да променим модела си на поведение по отношение на придвижването и транспорта в градска среда за постоянно, да намалим замърсяването на въздуха и шума в населените места, а колите да отстъпят повече място на хората? Как това би се отразило в здравословно, екологично, социално и емоционално отношение върху нас?
РИОСВ - Пловдив Ви приканва да дадете воля на твореца в себе си и да споделите лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2020.  
 
Профил на участниците:  
Хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда
 
Изисквания към литературната творба:
Няма ограничения за жанровия избор – произведението може да е есе, разказ, приказка, басня, стихотворение или друг жанр.
Съдържанието на творбата трябва да отговаря на темата на конкурса и да е обвързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2020,  да бъде написана увлекателно, да бъде оригинална, да е написана грамотно, да е добре структурирана и аргументирана. Това са и критериите, по които ще се извършва оценяването.
 
Участие:
Всеки участник може да се представи с няколко творби. 
За да участвате, изпратете на електронна поща [email protected] следните документи:
1.      Вашите литературни произведения на тема „Събудих се и видях града различен“;
2.      Попълнена декларация за авторство, представяне на авторски права и ползване на лични данни – свалете оттук
 
Краен срок за кандидатстване: 15 септември 2020  година
 
Обявяване и награждаване на победителите:
Спечелилите първо, второ и трето място в конкурса ще бъдат уведомени по електронна поща и по телефона, а информация за резултатите от конкурса и най-добрите творби ще бъде публикувана в сайта на РИОСВ – Пловдив на 21 септември 2020 година.
Тримата финалисти ще получат тематични предметни награди и грамоти. Всички участници ще получат възможността да посетят РИОСВ - Пловдив и да участват в бъдещи организирани от институцията събития.
Награждаването на победителите ще бъде проведено присъствено или наградите ще се изпратят по пощата в зависимост от актуалната здравна обстановка в страната. 
 
За контакт:
Милослава Михайлова
Тел. 032 627 466, вътр. 3
Моб. 088 23 88 720
 
 

Пожелаваме успех на всички участници!