Други
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

КОНКУРС ЗА ЛИТЕРАТУРНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ТЕМА „СЪБУДИХ СЕ И ВИДЯХ ГРАДА РАЗЛИЧЕН“
10.08.2020
 
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) обявява конкурс за литературна творба на тема „Събудих се и видях града различен“.
Конкурсът е част от кампания „Европейска седмица на мобилността“, която се отбелязва в периода 16 – 22 септември и се провежда за втора поредна година. Темата на кампанията за 2020 година е „Чиста мобилност за всички“и ще се проведе под мотото „Избери как да се придвижиш“. Тя е обвързана с европейската идея за постигане на нулеви въглеродни емисии на континента до 2050 година, която може да бъде осъществена чрез комбинация от методи, включително насърчаване на решения с ниски или нулеви емисии за обществения и индивидуалния транспорт, както и ходенето пеш и колоезденето. Повече информация за европейската кампания може да видите на сайта www.mobilityweek.eu
Тази година всички ние станахме свидетели на нагледна демонстрация, макар и по лош повод и наред с редица негативни явления: вследствие на наложената социална изолация и ограничения трафик, усетихме промяна в градовете. Оставихме автомобилите. Отложихме далечните пътувания. Забавихме ход, разхождахме се пеша. Въздухът стана по-чист, а шумът около нас намаля. Появиха се редица сателитни снимки, показващи визуално намаляването на вредните емисии по света. Заваляха съобщения за благоприятния ефект върху някои животински видове и тяхното завръщане на територии, на които не са се срещали от дълго време. Дали е възможно да променим модела си на поведение по отношение на придвижването и транспорта в градска среда за постоянно, да намалим замърсяването на въздуха и шума в населените места, а колите да отстъпят повече място на хората? Как това би се отразило в здравословно, екологично, социално и емоционално отношение върху нас?
РИОСВ - Пловдив Ви приканва да дадете воля на твореца в себе си и да споделите лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2020.  
 
Профил на участниците:  
Хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда
 
Изисквания към литературната творба:
Няма ограничения за жанровия избор – произведението може да е есе, разказ, приказка, басня, стихотворение или друг жанр.
Съдържанието на творбата трябва да отговаря на темата на конкурса и да е обвързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2020,  да бъде написана увлекателно, да бъде оригинална, да е написана грамотно, да е добре структурирана и аргументирана. Това са и критериите, по които ще се извършва оценяването.
 
Участие:
Всеки участник може да се представи с няколко творби. 
За да участвате, изпратете на електронна поща [email protected] следните документи:
1.      Вашите литературни произведения на тема „Събудих се и видях града различен“;
2.      Попълнена декларация за авторство, представяне на авторски права и ползване на лични данни – свалете оттук
 
Краен срок за кандидатстване: 15 септември 2020  година
 
Обявяване и награждаване на победителите:
Спечелилите първо, второ и трето място в конкурса ще бъдат уведомени по електронна поща и по телефона, а информация за резултатите от конкурса и най-добрите творби ще бъде публикувана в сайта на РИОСВ – Пловдив на 21 септември 2020 година.
Тримата финалисти ще получат тематични предметни награди и грамоти. Всички участници ще получат възможността да посетят РИОСВ - Пловдив и да участват в бъдещи организирани от институцията събития.
Награждаването на победителите ще бъде проведено присъствено или наградите ще се изпратят по пощата в зависимост от актуалната здравна обстановка в страната. 
 
За контакт:
Милослава Михайлова
Тел. 032 627 466, вътр. 3
Моб. 088 23 88 720
 
 

Пожелаваме успех на всички участници!