Други
  2024
  юни (10)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Литературен екоконкурс, проведен от РИОСВ – Пловдив, с номинация за най-добра инициатива от Европейската комисия
16.12.2019

Инициатива, реализирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив в рамките на Европейската седмица на мобилността, получи висока оценка от Европейската комисия. Става въпрос за проведения през септември литературен екоконкурс на тема „Пеша до края на града“.  Идеята на пловдивската екоинспекция е номинирана заедно с други четири проекта от Холандия, Португалия, Австрия и Испания. Те са избрани измежду 1028 активности в 56 страни, осъществени от фирми, учебни заведения, правителствени и неправителствени организации в цял свят по повод кампанията.

В началото на месеца на петте организации-финалисти беше дадена възможност да защитят своя проект на онлайн семинар, организиран от POLIS - мрежата от европейски градове и региони, които си сътрудничат за иновативни транспортни решения. РИОСВ - Пловдив сподели пред международна аудитория опита си в организацията и провеждането на инициативата като примери за добра практика.   

Петте номинирани инициативи вече се състезават помежду си за първото място. Това се случва в социалните мрежи, където всяка от тях е представени накратко в официалните страници на Европейската седмица на мобилността (European Mobility Week), а събралият най-много гласувания проект ще бъде обявен за победител и награден на специална церемония в Брюксел.

Литературният екоконкурс „Пеша до края на града“ беше насочен към хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда да дадат воля на твореца в себе си и да споделят лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2019 и по-конкретно ходенето пеша и здравословните, екологични, социални и емоционални ползи от това. Изискванията към литературната творба бяха съдържанието да е свързано с тематиката на кампанията, да е увлекателна и оригинална, добре структурирана и аргументирана, а също така - да е написана грамотно. В резултат на това РИОСВ – Пловдив получи прекрасни литературни произведения. На първите три места бяха класираните разказ и две стихотворения. Тримата победители и най-младият участник получиха предметни награди (смарт-гривни за измерване на изминатото разстояние и здравословните показатели), а всички участници – грамоти.

На първо място екоинспекцията класира разказа на Милена Крумова, който по вълнуващ начин разказва за началото на любовна история между двама млади хора – студенти по архитектура и медицина. По стечение на обстоятелствата се налага да вървят заедно до домовете си в краен градски квартал. По пътя споделят своите стремежи за хармонично бъдеще. Бъдещият архитект мечтае да направи градовете по-чисти, зелени и красиви, а лекарката – хората да бъдат по-здрави и щастливи като спортуват ежедневно и водят балансиран и спокоен живот. Целият разказ, както и оставалите наградени произведения, може да прочетете на сайта на екоинспекцията (https://plovdiv.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=3826&nws_cat_id=2).

От днес до края на работната седмица (13:00 часа на 20 декември) ще може да гласувате в подкрепа за номинираната от Еврокомисията инициатива България. Това става като последвате линка на провежданата анкета: https://surveymonkey.de/r/NVFCCML и дадете своя глас!

 

Тази година РИОСВ се включи активно в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда между 16 и 22 септември с няколко инициативи, партнирайки си и с общините на своята територия. Целта на кампанията е популяризирането на екологосъобразно придвижване сред населението – един от основните фактори за превръщане на нашите градове в по-приятни места за живот и работа. Ефектът от утвърждаването на подобни модели на поведение е устойчиво развитие, намаляване на замърсяването на градската среда от автомобилния транспорт и опазване чистотата на въздуха. През 2019 г. темата на кампанията беше „Безопасно ходене и колоездене“, а мотото - „Върви с нас!“, като в центъра на вниманието бяха поставени ползите от активните видове транспорт за нашето здраве, околната среда и по-доброто качество на живот.

 

За контакти:

тел. 032 627 466, в. 103

моб. 088 23 88 720

E-mail: [email protected]