Други
  2024
  юни (11)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Заместник-министър Николова участва в конференция „Изменението на климата – от познание към поведение“
17.12.2015

Конференция „Изменението на климата – от познание към поведение“ бе открита от заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова. В словото си тя посочи, че само преди няколко дни в Париж 195 държави постигнаха споразумение и поставиха пред себе си конкретни ангажименти за справяне с климатичните промени. Сред тях и нашата държава като член на ЕС, като сред основните цели е намаляването с 20% на емисии от парникови газове, на енергийната ефективност и осигуряването на поне 20% възобновяеми източниците на енергия до 2020 г. 

 

 

 Нови 55 проекта се реализират у нас, финансирани със средства, спечелени от продажбата на въглеродни емисии. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова при откриването на конференцията „Изменението на климата – от познание към поведение“. Тя посочи, че 13 млн. лв. е безвъзмездната субсидия, осигурена през 2015 г. за подобряването на енергийната ефективност и ограничаването на климатичните промени. За следващата година са предвидени 14 млн. лв. „Тези политики ще бъдат без резултат, ако липсва подкрепата на обществото, на бизнеса, на децата, на преподавателите, които възпитават екологична култура у бъдещото поколение“, подчерта зам.-министър Николова.
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев приветства организаторите и участниците в конференцията. Той заяви, че общинската администрация е започнала работа с Националния доверителен екофонд преди 2 години, за да се подобри енергийната ефективност на училища и детски градини. „Убедени сме, че само действията на публичните институции не са достатъчни за предотвратяване на климатичните промени, а са необходими усилията на всеки един от нас. Затова е важно да продължи работата с децата и в семействата така, че да се промени поведението на всеки“, посочи градоначалникът и благодари за подкрепата на НДЕФ и на Германското Федерално министерство на околната среда.
„Крайната ни цел е да се ограничи глобалното затопляне до 2 градуса“, посочи Силке Кархер, директор в германското министерство на околната среда. Трябва да станем въглеродно неутрални и да преминем от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници до 2030 г., като всяка държава е длъжна да даде принос за намаляване на парниковите емисии, заяви Силке Кархер. 
По-късно гостите връчиха грамоти и награди на победителите в двата конкурса на НДЕФ „Климатът и Аз“ – за проектно предложение и видео клип. Първото място във втория конкурс за видео клип спечелиха Ралица Венкова (ТУ) и Цветомир Ненов (УАСГ) от Враца. Второто бе присъдено на Таня Димитрова и Цветан Иванов от гимназия „Васил Левски“ в Ямбол, а наградата на публиката бе връчена на Николай Христов. Победителите в конкурса за проектно предложение са 16-годишните пловдивчанки Мерве Ферад, Мария Тодорова и Лидия Ярославова. Те са възпитанички на ЧСОУ „Дружба“ с ментор Росица Касаветова. Техният проект „Замени дезодоранта, спаси Земята“ цели да информира младежите за вредните ефекти на аерозолите и да представи алтернативни решения, които да намалят озоновата дупка. Той ще стартира през януари 2016 г. в 15 училища в Пловдив, като е финансиран от НДЕФ.
В Пловдив през 2014 г. от НДЕФ са финансирани мерки за подобряване на енергийната ефективност на няколко общински обекта - СОУ „Св. Константин Кирил Философ" - ул. „Чорлу", СОУ „Св. Константин Кирил Философ" - ул. „Г. Кондолов", СОУ „Константин Величков", ОМГ „Акад. Кирил Попов", СОУ „Братя Миладинови", ЦДГ „Зорница", Детски ясли „Слънчо" и ОП „Чистота", гр. Пловдив. Общата стойност на мерките е 2 446 214 лева, с които са намалени 37 710 тона въглеродни емисии от парникови газове. 
Конференцията в Пловдив е заключително събитие по проект на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), финансиран от Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Германия „Публична информираност за изменението на климата“.
 
 
 
Пресцентър:
тел. 032/62 74 66 – в. 103