Други
  2024
  юли (2)
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

С пари от ПУДООС започва изграждането на обекти в областта на водите в над 230 населени места в цялата страна
18.09.2007

Със средства, отпуснати безвъзмездно от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ на последния Управителен съвет започва изграждането на обекти в областта на водите /канализации, колектори и др./ в 230 населени места в цялата страна. Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров, който направи първа копка по проект за канализация и главен колектор в село Калековец, община Марица. За реализацията му са отпуснати безвъзмездно  400 000 лева от ПУДООС.

Джевдет Чакъров отново подчерта, че изграждането на необходимата инфраструктура в областта на водите е един от основните приоритети на Оперативната програма „Околна среда”. Министърът припомни, че за да бъдат изпълнени ангажиментите на страната ни пред ЕС в областта на водите, до 2010 година трябва да бъдат изграждани минимум по 25 пречиствателни станции годишно. Ще положим усилия да направим това, каза министърът. Той съобщи, че в понеделник ще бъде направена първа копка за пречиствателна станция в Монтана, финансирана със средства от ИСПА. След това предстои стартирането на още осем такива проекта до края на годината.

Джевдет Чакъров отново потвърди готовността на МОСВ да съдейства приоритетно да бъдат изградени пречиствателни станции по Черноморието, където вече има много висока проектна готовност. Паралелно с това ще се работи много активно и в другите общини в страната. Министърът призова общините да са активни в подготовката на проекти, защото добрата им проектна готовност е гаранция за ефективна работа при изпълнение на Оперативната програма и за усвояването на средствата от европейските фондове.

Вече е готова работната програма на МОСВ за пречиствателните станции по Черноморието. Тя ще бъде официално представена на конференция във вторник следващата седмица, съобщи още Джевдет Чакъров.

Той подчерта, че МОСВ активно работи и по изпълнението на другите два приоритета в Оперативната програма „Околна среда” – подобряване на инфраструктурата за обезвреждане на отпадъците и развитие и опазване на биологичното разнообразие. В изпълнение на третия приоритет вече има готовност за издаване на заповеди за още 23 зони от НАТУРА 2000. Министърът отбеляза, че вече няма настроения срещу екомрежата и че хората все по-активно се интересуват от компенсациите, които ще могат да получават. Той е планирал посещение в Брюксел за среща с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас и с представители на други европейски институции, за да им представи това, което е направила страната ни до момента по изграждането на НАТУРА 2000.

Министърът отново поздрави младите хора за подкрепата им за защита на природата и за активната им позиция и подчерта, че я приветства тогава, когато е обективна, без крайности.