Други
  2024
  април (12)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Министър Чакъров отново потвърди, че България ще защити пред ЕК позицията си за разпределение на квотите емисии
09.11.2007

Министър Джевдет Чакъров отново потвърди днес, че България категорично ще защити позицията си за разпределение на квотите емисии от въглероден диоксид в двата Национални плана за периодите 2007 и 2008-2012, включително и чрез завеждане на съдебна процедура. Той беше гост на тържество по повод Деня на металурга в КЦМ-Пловдив.
Няма да допуснем страната ни от продавач, да се превърне в купувач на емисии, защото спазваме всички изисквания на Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата и Протокола от Киото, каза министърът по повод решението на ЕК от 26 октомври за намаляване на квотите емисии. По думите му това решение безспорно ще окаже влияние върху развитието на бизнеса.
 
Джевдет Чакъров припомни, че при разпределението на квотите в двата плана са удовлетворени в максимална степен исканията на всички оператори на инсталации с цел да се защити населението от увеличение на цените на стоките и услугите, най-вече в областта на електропроизводството, защото те рефлектират върху всички останали.
Министърът информира, че в момента междуведомствена работна група подготвя допълнителни аргументи, както и разширяване на тези, посочени в двата плана като мотивация за разпределението на квотите емисии. Той съобщи, че в сряда организира в МОСВ среща с представители на бизнеса, които да дадат и своите аргументи и те също да бъдат включени. Ще представим цялата тази информация пред ЕК и ако не постигнем желания резултат, ще вървим към съдебен процес, каза Джевдет Чакъров.
При представянето днес в КЦМ-Пловдив на новата инсталация за акумулаторни отпадъци министърът приветства ръководството на предприятието за тази инвестиция. Това е много добър пример за инвестиция в екологична технология, надявам се по-активно да се работи в посока на това да се затвори цикълът за рециклиране и на други видове отпадъци, защото по този начин се пестят ресурси и се опазва околната среда, подчерта Джевдет Чакъров.
 
В приветствието си по повод Деня на металурга той посочи, че металургията има сериозен дял в икономиката на страната и че отрасълът има добри традиции, които трябва да се запазят и развият. Респектирани сме от цифрите, според които миналата година металургичната продукция е била на стойност близо 5,5 млрд. лева, което е близо 10 процента от БВП на страната, посочи министърът. Като министър на околната среда ми е особено приятно да отбележа, че именно сектор металургия е водещ по издадени комплексни разрешителни – такива имат всички предприятия, с изключение на „Кремиковци”, допълни Джевдет Чакъров.
В отговор на въпроси за готовността за стартиране на Оперативната програма „Околна среда” той съобщи, че вчера в МОСВ е получено официалното потвърждение за нейното одобрение от Брюксел и че на 27 октомври той ще бъде в белгийската столица за официалното й подписване с еврокомисаря по регионална политика Данута Хюбнер.
Министърът отново припомни, че като важна задача в първия приоритет на Оперативната програма – изграждането на инфраструктура в областта на водите, е изведено изграждането на пречиствателни станции по Черноморието. Изчакваме да се организират новоизбраните общински съвети и ще направим регионални срещи във Варна и Бургас, за да подготвим стартирането на програмата за изграждане на пречиствателни станции във всички населени места по Черноморието, каза Джевдет Чакъров.