Други
  2024
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри в Пловдив хепънинга по повод Световния ден на водата
Близо 200 деца от Пловдив се включиха в празника по повод Световния ден на водата
23.03.2015

 

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров поздрави участниците в хепънинга по повод Световния ден на водата. „Щастлив съм да бъда с вас на празника по повод Световния ден на водата. Радвам се, че сте подготвили толкова много проекти за опазване на водните ресурси и мислите за бъдещето на планетата“, каза в приветствието си заместник-министърът. Той подчерта значението на водата за човечеството и посочи, че 97% от водите на Земята са солени (на океани и морета), 2,4 на сто са от ледници и едва 0,6% са водите, които поддържат хората на планетата.
 
 
По-късно заместник-министър Павел Гуджеров заедно с директорите на РИОСВ – Пловдив и на Басейнова дирекция доц. Стефан Шилев и инж. Вълчо Караджов разгледаха щандовете с макети, рисунки и плакати на деца от ОУ „Елин Пелин“, „Св. Патриарх Евтимий“, ЕГ „Иван Вазов“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Райна Княгиня“ и ОУ „Пенчо Славейков“. Гостите на хепънинга бяха впечатлени от иновативните еко идеи на младежите и изразиха удовлетворение от проектите на децата.
 
 
 
На щандове бяха представени информационни материали за водата и опазването й, от РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция, „ВиК“ ЕООД, Община Пловдив, Областния информационен център – Пловдив и „Зелени Балкани“. 
Близо 200 деца се включиха в празника. За тях бе предвидена викторина и много изненади. Участие в хепънинга взеха вокални и танцови състави от Пловдив.
Домакини на тържеството бяха Капка и Капчо, които раздаваха на децата балони и материали, осигурени от Басейнова дирекция – Пловдив.
 
 
На участниците в хепънинга РИОСВ – Пловдив подари „цветя на изненадата“. Това е проект на трима ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив – Стоянка Талатинова, Кристина Томова и Александър Граматиков, спечелили 2-ро място в конкурса „Млад предприемач“. Всяко „цвете на изненадата“ представлява капсула от почвено-торфена смес, в която са засадени семена от различни растения. Идеята е децата сами да поставят в саксийки капсулите и да продължат да се грижат за своите цветя. По този начин у подрастващите се възпитават и изграждат навици за грижа към природата.     
Кампанията в Пловдив по повод Световния ден на водата се осъществи от РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция, Община Пловдив, „ВиК“ ЕООД, Областния информационен център и в партньорство с Областна администрация – Пловдив.
Тази година инициативите от кампанията по повод Световния ден на водата преминаха под мотото „Вода и устойчиво развитие“.
 
тел. 032/62 74 66 – в. 103