Други
  2024
  април (11)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри в Пловдив дискусия на тема „Влажните зони и нашето бъдеще“
Над 70 ученици и студенти от страната се включиха в инициативата по повод Световния ден на влажните зони – 2 февруари
02.02.2015

 

„Изключително важно е да съхраним влажните зони и да опазим природата в нашата страна и затова разчитаме на вас – младите хора, които сте нашето бъдеще“. С тези думи зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри дискусията в Пловдив по повод Световния ден на влажните зони. В срещата взеха участие над 70 членове на Младежкия воден парламент от страната, ученици от пловдивски училища и студенти от Аграрния университет в Пловдив, както и експерти от „Зелени Балкани“ и Българското дружество за защита на птиците.
 
Участниците в дискусията бяха запознати с естествените и изкуствени влажни зони и тяхното значение за опазване на биоразнообразието и екосистемите на територията на страната. Експерти от РИОСВ - Пловдив, Басейнова дирекция и неправителствени организации представиха успешни практики и реализирани проекти, свързани с възстановяване и опазване на влажни зони в района на Пловдив, както и с дейности по съхранение и опазване на околната среда. „Реализираните проекти на РИОСВ - Пловдив на защитените зони „Трилистник“ и „Градинска гора“ и на „Оризища Цалапица“ са примери за това как трябва да се възстановяват естествени и изкуствени влажни зони“, каза директорът „Превантивна дейност“ в пловдивската екоинспекция Димитър Димитров. Експертът от Басейнова дирекция – Пловдив Марин Маринов запозна учениците и студентите с мерките за възстановяване и опазване на зоните по НАТУРА 2000. Христо Николов от „Зелени Балкани“ представи най-голямата колония чапли в България, която гнезди в района на язовир „Конуш“, а Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците разказа за богатството от редки видове птици в Бургаското езеро и комплекса „Беленски острови“, който е най-голямото Рамсарско място в България. Камен Стратиев от Областен информационен център – Пловдив запозна участниците в срещата с възможностите, които дава ОП „Околна среда“ за подкрепа опазването на влажните зони.
Учениците и студентите бяха приветствани от кмета на Пловдив Иван Тотев и от директорите на РИОСВ – Пловдив и на Басейнова дирекция доц. Стефан Шилев и инж. Вълчо Караджов. Сред официалните гости бяха областният управител на Пловдив Розалин Петков и кметът на район „Централен“ Георги Титюков.
 
След дискусията участниците в нея извършиха наблюдение с технически средства на различни видове редки растения и водоплаващи птици по брега на река Марица.   
Проявата бе съвместна инициатива на РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив, община Пловдив и се осъществи със съдействието на Областния информационен център – Пловдив. Мотото на инициативата бе „Влажните зони за нашето бъдеще“.
 
 
Пресцентър:
тел. 032/62 74 66 – в. 103
е-mail: pr_riosv_pd@dir.bg