Други
  2023
  септември (10)
  август (1)
  юли (4)
  юни (17)
  май (8)
  април (13)
  март (17)
  февруари (8)
  януари (6)
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри в Пловдив дискусия на тема „Влажните зони и нашето бъдеще“
Над 70 ученици и студенти от страната се включиха в инициативата по повод Световния ден на влажните зони – 2 февруари
02.02.2015

 

„Изключително важно е да съхраним влажните зони и да опазим природата в нашата страна и затова разчитаме на вас – младите хора, които сте нашето бъдеще“. С тези думи зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри дискусията в Пловдив по повод Световния ден на влажните зони. В срещата взеха участие над 70 членове на Младежкия воден парламент от страната, ученици от пловдивски училища и студенти от Аграрния университет в Пловдив, както и експерти от „Зелени Балкани“ и Българското дружество за защита на птиците.
 
Участниците в дискусията бяха запознати с естествените и изкуствени влажни зони и тяхното значение за опазване на биоразнообразието и екосистемите на територията на страната. Експерти от РИОСВ - Пловдив, Басейнова дирекция и неправителствени организации представиха успешни практики и реализирани проекти, свързани с възстановяване и опазване на влажни зони в района на Пловдив, както и с дейности по съхранение и опазване на околната среда. „Реализираните проекти на РИОСВ - Пловдив на защитените зони „Трилистник“ и „Градинска гора“ и на „Оризища Цалапица“ са примери за това как трябва да се възстановяват естествени и изкуствени влажни зони“, каза директорът „Превантивна дейност“ в пловдивската екоинспекция Димитър Димитров. Експертът от Басейнова дирекция – Пловдив Марин Маринов запозна учениците и студентите с мерките за възстановяване и опазване на зоните по НАТУРА 2000. Христо Николов от „Зелени Балкани“ представи най-голямата колония чапли в България, която гнезди в района на язовир „Конуш“, а Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците разказа за богатството от редки видове птици в Бургаското езеро и комплекса „Беленски острови“, който е най-голямото Рамсарско място в България. Камен Стратиев от Областен информационен център – Пловдив запозна участниците в срещата с възможностите, които дава ОП „Околна среда“ за подкрепа опазването на влажните зони.
Учениците и студентите бяха приветствани от кмета на Пловдив Иван Тотев и от директорите на РИОСВ – Пловдив и на Басейнова дирекция доц. Стефан Шилев и инж. Вълчо Караджов. Сред официалните гости бяха областният управител на Пловдив Розалин Петков и кметът на район „Централен“ Георги Титюков.
 
След дискусията участниците в нея извършиха наблюдение с технически средства на различни видове редки растения и водоплаващи птици по брега на река Марица.   
Проявата бе съвместна инициатива на РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив, община Пловдив и се осъществи със съдействието на Областния информационен център – Пловдив. Мотото на инициативата бе „Влажните зони за нашето бъдеще“.
 
 
Пресцентър:
тел. 032/62 74 66 – в. 103
е-mail: pr_riosv_pd@dir.bg