Други
  2024
  май (8)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Конкурс за видео и снимка на тема споделено пътуване с автомобил „Сподели града, сподели света!“ организира МОСВ съвместно с НАТФИЗ
Материалите се приемат до 5 декември 2014г.
13.11.2014

Национален координатор на кампанията за устойчива градска мобилност на Европейската комисия е Министерството на околната среда и водите.

“Do the right mix – придвижвай се разумно!” и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ дават старт на конкурс за видео и снимка на тема: „Споделено ползване на личния автомобил в градска среда“. В конкурса могат да участват любители-фотографи и професионалисти, които се занимават с кино, студенти, както и активни хора на възраст между 18 и 50 години, които имат какво да кажат за споделеното пътуване в градска среда. Две са конкурсните категории - снимка или кратко видео.
 
Авторските проекти под надслов „Сподели града, сподели света“ се приемат до 5 декември 2014 г. на имейл адрес: [email protected], на който трябва бъдат изпратени трите имена и възрастта на кандидата, името на проекта и линк, на който е качена кандидатурата.
 
Кандидатурите в двете категории ще бъдат оценени от организаторите на конкурса и от компетентно жури с председател проф. д. н. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и по един представител от Представителството на Европейската комисия у нас и от Министерството на околната среда и водите, което е национален координатор на проекта „Придвижвай се разумно!“.
 
Ще бъдат излъчени по трима финалисти в категориите „видео“ и „снимка“. Те ще получат материални награди, които ще бъдат връчени по време на официална церемония в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през февруари следващата година. Фотографиите и селектирани кадри от видео-кандидатурите на всички участници ще бъдат представени на изложба на открито в центъра на София.
Пълните условия за участие в конкурса са публикувани на www.dothemix.bg(можете да ги видите ТУК).
 
“Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е информационна кампания на Европейския съюз, която у нас се координира на национално ниво от МОСВ и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, кола и пеша. Основното й послание е, че с избора на комбиниран превоз хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си за транспорт и да допринесат за по-чиста градска среда. Акцент в кампанията от октомври 2014-та до април 2015-та година е насърчаването на споделяне на личния автомобил с няколко пътника, които се движат по еднакъв маршрут.
 
Едно пътуване е споделено, когато шофьор предоставя транспорт на един или няколко пътници, без нито един от участниците да има финансова печалба. Познато като „carpooling“ в чужбина, това споделяне на автомобил в една дестинация набира привърженици в цял свят, а вече и у нас, тъй като спестява градско пространство, намалява задръстванията и вредните емисии и в крайна сметка спестява и разход и време на практикуващите го.
 
 
За международната инициатива:
„Do the right mix“ е тригодишна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която води началото си от юни 2012 г. Целта й е да подпомогне и насърчи активностите в тази сфера във всяка една от 28-те страни-членки, а също и в Норвегия,  Исландия и Лихтенщайн.  Кампанията се ръководи от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“ - помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Самостоятелни информационни кампании се провеждат в шест избрани страни, сред които е и България.
 
 
 
 
Пресцентър:
Тел. 032/62 74 66 – в.103
e-mail: pr_riosv_pd@dir.bg