Други
  2020
  април (3)
  март (12)
  февруари (9)
  януари (10)
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

Конкурс за видео и снимка на тема споделено пътуване с автомобил „Сподели града, сподели света!“ организира МОСВ съвместно с НАТФИЗ
Материалите се приемат до 5 декември 2014г.
13.11.2014

Национален координатор на кампанията за устойчива градска мобилност на Европейската комисия е Министерството на околната среда и водите.

“Do the right mix – придвижвай се разумно!” и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ дават старт на конкурс за видео и снимка на тема: „Споделено ползване на личния автомобил в градска среда“. В конкурса могат да участват любители-фотографи и професионалисти, които се занимават с кино, студенти, както и активни хора на възраст между 18 и 50 години, които имат какво да кажат за споделеното пътуване в градска среда. Две са конкурсните категории - снимка или кратко видео.
 
Авторските проекти под надслов „Сподели града, сподели света“ се приемат до 5 декември 2014 г. на имейл адрес: [email protected], на който трябва бъдат изпратени трите имена и възрастта на кандидата, името на проекта и линк, на който е качена кандидатурата.
 
Кандидатурите в двете категории ще бъдат оценени от организаторите на конкурса и от компетентно жури с председател проф. д. н. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и по един представител от Представителството на Европейската комисия у нас и от Министерството на околната среда и водите, което е национален координатор на проекта „Придвижвай се разумно!“.
 
Ще бъдат излъчени по трима финалисти в категориите „видео“ и „снимка“. Те ще получат материални награди, които ще бъдат връчени по време на официална церемония в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през февруари следващата година. Фотографиите и селектирани кадри от видео-кандидатурите на всички участници ще бъдат представени на изложба на открито в центъра на София.
Пълните условия за участие в конкурса са публикувани на www.dothemix.bg(можете да ги видите ТУК).
 
“Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е информационна кампания на Европейския съюз, която у нас се координира на национално ниво от МОСВ и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, кола и пеша. Основното й послание е, че с избора на комбиниран превоз хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си за транспорт и да допринесат за по-чиста градска среда. Акцент в кампанията от октомври 2014-та до април 2015-та година е насърчаването на споделяне на личния автомобил с няколко пътника, които се движат по еднакъв маршрут.
 
Едно пътуване е споделено, когато шофьор предоставя транспорт на един или няколко пътници, без нито един от участниците да има финансова печалба. Познато като „carpooling“ в чужбина, това споделяне на автомобил в една дестинация набира привърженици в цял свят, а вече и у нас, тъй като спестява градско пространство, намалява задръстванията и вредните емисии и в крайна сметка спестява и разход и време на практикуващите го.
 
 
За международната инициатива:
„Do the right mix“ е тригодишна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която води началото си от юни 2012 г. Целта й е да подпомогне и насърчи активностите в тази сфера във всяка една от 28-те страни-членки, а също и в Норвегия,  Исландия и Лихтенщайн.  Кампанията се ръководи от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“ - помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Самостоятелни информационни кампании се провеждат в шест избрани страни, сред които е и България.
 
 
 
 
Пресцентър:
Тел. 032/62 74 66 – в.103
e-mail: pr_riosv_pd@dir.bg