Други
  2024
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

РИОСВ-Пловдив организира изложби с детски рисунки, посветени на 5 юни - Световния ден на околната среда
03.06.2008

“Имаме само един дом – планетата Земя! Да я пазим чиста!” е мотото на изложбите на детски творби, които РИОСВ - Пловдив и община Пловдив организират  по повод Световния ден на околната среда – 5 юни.
 
Малките художници от община Хисар с рисунки, изложени в двора на Балабановата къща в Стария Пловдив, критикуват онези действия на възрастните, които заплашват бъдещето им. Техните връстници от пловдивското ОУ „Георги Бенковски” са използвали по-нестандартен творчески подход към комбинацията на отпадни  и природни продукти. Техните рисунки и пластики са подредени във фоайетата  на Драматичен театър – Пловдив. Двете изложби се откриват на 5 юни в 14.30 часа.
 
Силвия Йовчева, десетокласничка в Професионалната гимназия по хранителни техники и технологии в Пловдив получи една от наградите на Националния конкурс за природозащита на името на Мими Праматарова за есето си „Гората – един застрашен свят”. Патрон на конкурса е г-жа Зорка Първанова. Като награда за доброто представяне на Силвия община Пловдив и екоинспекцията организират на 5 юни от 14.00 часа в пловдивския Природонаучен музей открит урок по биоразнообразие за учениците със специалност „Екология” в  гимназията. Студенти - еколози от Аграрния университет ще направят еко - поход на 4 юни по Калоферската еко-пътека в централен Балкан.
 
Световният ден на околната среда традиционно е повод човечеството да се изправено пред най-болезнените проблеми на околната среда, причинени от човешката дейност. Тази година на дневен ред са предизвикателства, свързани с управлението на отпадъците.  Много хора не забелязват бързината, с която се изчерпват природните ресурси, както и че създаваме отпадъци много по-бързо, отколкото те могат да се превърнат отново в полезен ресурс.
 
“Да променим вредните навици!  Да намалим вредните емисии на въглероден диоксид!”е мотото определено от Програмата на ООН за околна среда за  тазгодишното честване на 5 юни. Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по-малко енергия в ежедневния си живот и правим подходящ избор, който щади природата. Акцентът тази година ще бъде върху опазването и увеличаването на горското богатство, чрез което можем да намалим емисиите на парникови газове.