Други
  2024
  юли (2)
  юни (12)
  май (10)
  април (14)
  март (11)
  февруари (10)
  януари (11)
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006

Новини

С Деня на Земята – 22 април стартира международната кампания «Зелена генерация»
27.04.2009

Тазгодишното честване на Деня на Земята на 22 април ще даде началото на двугодишната кампания «Зелена генерация». Инициативата е посветена на 40-та годишнина от първото отбелязването на Деня на Земята, която ще се празнува през 2010 година. Организатор е Международната мрежа за Деня на Земята.

 За четвърта поредна година промените в климата са водеща тема на кампанията,  посветена на Деня на Земята – 22 април. Целта на организаторите от мрежата е да се  привлече вниманието на международните и държавните институции, на бизнеса и неправителствените организации, на милиони хора по света към необходимостта от конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата. Промените в климата са вече факт и оказват влияние върху цялата планета. Прогнозите са, че тези промени ще продължат и ще изправят човечеството пред предизвикателства, с каквито не се е сблъсквало досега.
 
Денят на Земята 2009 трябва да бъде ден за действия и обществено участие за защита на ключовите принципи на кампанията «Зелена генерация»:
 • Бъдеще без въглероден диоксид, базирано на възобновяеми източници на енергия;
 • Индивидуални ангажименти за отговорно устойчиво потребление;
 • Създаване на нова, «зелена» икономика, която да съдейства за намаляване на бедността чрез създаване на «зелени» работни места и трансформиране на глобалната образователна система.
Под мотото «Зелена генерация» през следващите месеци са предвидени
многобройни събития в целия свят, тъй като изменението на климата засяга не само природата, то влияе на човешкото здраве, на световните икономики, на световната култура.
 
Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но общите усилия на човечеството за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата могат да забавят този негативен процес като дадат повече време на биологичните системи и на хората за адаптация.
Какво може да направи всеки от нас? Дори малките изменения в ежедневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот. Освен това тази промяна може да ни помогне да спестим финансови средства. Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме:
 • Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C можем да намалим сметката за ток средно с 10% като това ще спести 300 кг емисии на C02  (въглероден  двеуокис)  годишно за всяко домакинство.
 • Настройвайте правилно термостата – за да може, когато не сте вкъщи или по време на нощния сън температурата в помещението да спадне.
 • Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия, поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона C02  от всяко домакинство.
 • Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на C02  в дългосрочен период.
 • Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.
 • Не оставяйте електрическите апарати в режим „stand-by”.
 • Пестете водата като затваряте кранчето на чешмата, вземате бърз душ  и не ползвате пералня прекалено често.
 • Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг. емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг  емисии на парникови газове, а 1 кг. преработена хартия спестява 1 кг. емисии на CO2.
 • Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво изгорен от моторно превозно средство води до изпускане на 3 кг. CO2 в атмосферата.
 • Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 100 км/ч повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.
 • Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.